Noodhulpactie voor Romakinderen na afbranden school

Stichting HOE (Hulp Oost-Europa) in Barneveld start een noodhulpactie voor Romakinderen in het dorp Nagydobrony (Oekraïne). Op zondag 15 juli 2018 heeft een grote brand gewoed in de Roma school/kerk. Daarbij zijn de twee klaslokalen afgebrand en de kerkzaal zwaar beschadigd.

Inmiddels is er een noodlocatie, maar er is geen schoolmateriaal beschikbaar om de kinderen adequaat les te kunnen geven. Er is minstens 5.000 euro nodig.

Het zag er in eerste instantie naar uit dat de Romakinderen niet meer naar school zouden kunnen dit jaar, maar sinds 20 september is er door de Romagemeenschap een noodvoorziening gecreëerd. Tijdens een werkbezoek enkele weken geleden kon reeds een bedrag voor deze noodvoorziening overhandigd worden. Er zijn tafels en stoelen geplaatst. De veertig kinderen gaan nu in twee shifts per dag naar school.

Coördinator Oekraïne, Jaap van der Ham: “Helaas ontbreekt het verder aan alles. Er is geen schoolmateriaal, zoals pennen en schriften. Schoolboeken moeten opnieuw worden aangeschaft. Voor de maaltijden die verschaft worden, zijn servies en bestek nodig. Een computer in het lokaal is zeer gewenst, alsook een printer en kopieerapparaat. De winter is in aantocht en het verwarmen van de lokalen met een houtkachel brengt ook de nodige kosten met zich mee. Er is in eerste instantie 5.000 euro nodig.” De HOE wil ervoor zorgen dat per 1 november 2018 de kinderen adequaat les kunnen krijgen.

De school is van belang voor Romakinderen die door slechte sociale omstandigheden geen mogelijkheden hebben naar een gewone basisschool te gaan. Doordat er aandacht en zorg is bieden de onderwijzers toekomstperspectief aan deze kinderen. Juist op deze plek krijgen de kinderen nieuwe kansen. Het Evangelie kan op deze school worden doorgegeven en er zijn mogelijkheden gecreëerd om de kinderen beter in het reguliere staatsonderwijs in te passen.

Jaap van der Ham
Stichting HOE
28-09-2018
Hulpverlening
https://www.stichtinghoe.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies