MENU
Eindelijk schoon water voor Coquiama in  El Salvador

Eindelijk schoon water voor Coquiama in El Salvador

07 okt

Medewerkers van Logos Hope: Prisca-Sarah Baligand (Frankrijk), HyeMin Song (Zuid-Korea) en Simon Hutegger (Oostenrijk) geven een waterzuiveringsinstallatie aan een plattelandsgemeenschap in Acajutla El Salvador.

Coquiama is een kleine gemeenschap van 270 mensen die een ernstig waterprobleem heeft doorgemaakt. De gezondheid van de inwoners heeft daardoor meerdere keren op het spel gestaan. De gemeenschap heeft de afgelopen twee jaar geen toegang gehad tot schoon water omdat de met de hand gegraven put - de belangrijkste bron van drinkwater - bacteriŽn bevat die de mensen ziek hebben gemaakt.

Luis Hernandez is een lokale voorganger die werkt met een de organisatie Living Water International in El Salvador. Eerder hadden ze geprobeerd heel diepe bronnen te graven en de gemeenschap had hoop. Maar hoewel Luis op twee locaties zo diep als hij kon probeerde te graven, moest hij concluderen dat er geen water te vinden was. "Toen ik moest vertrekken, was ik erg bedroefd," vertelde Luis. "De tranen van de kinderen (toen ze zich realiseerden dat er geen water was) hebben me erg geraakt."

Toen het team van Logos Hope plannen maakte voor het bezoek aan El Salvador, vroegen ze hem of hij een gemeenschap kende die waterzuiveraars nodig had. Hij stelde hen graag voor aan de mensen van Coquiama en via deze samenwerking deelden bemanningsleden praktische hulp en ook het evangelie met hen.

Terwijl ze tijdens het bezoek de boodschap van het evangelie uitlegden, vertelde HyeMin Song (Zuid-Korea) hoe haar eigen ervaring met Jezus haar heeft geleerd te begrijpen hoe Hij het Levende Water is.

Vervolgens lieten ze de gemeenschap zien hoe het waterzuiveringssysteem te gebruiken en legden ze uit hoe ze het schoon kunnen houden, zodat het tien jaar mee kan gaan. De eerste test werd uitgevoerd met het bronwater dat de bacteriŽn bevat en zij legden uit hoe bewezen is dat de zuiveraars 99,999% van de verontreiniging verwijderen.

Tijdens de tweede demonstratie voegden de bemanningsleden vuil aan het water toe om visueel te laten zien hoe de zuiveraar echt schoon drinkwater produceert en legde uit dat ze ook het nabijgelegen rivierwater zouden kunnen zuiveren.

"Het was het ergste dat ik ooit had kunnen drinken. Meestal drink ik het zuiverste water, "deelde Simon. "Maar eenmaal gefilterd, was de smaak goed!" Tegen het einde van de dag begreep de gemeenschap hoe de twee waterzuiveraars van Logos Hope nu elke dag gratis, schoon water voor hen zouden bieden.

Een van de leiders van de gemeenschap, Josť Ulises Fuentes, was zeer geÔnteresseerd in het hele proces. Josť sprak zijn dank uit voor het bezoek en de donatie van de vrijwilligers. Voordat ze vertrokken, legde Luis uit dat de gemeenschap geen hoop had op toegang tot schoon water, maar nu met de zuiveraars had het team de hoop teruggebracht naar Coquiama.

Ga voor meer verhalen naar onze website op www.omships.org

Datum: 7 oktober 2018
Auteur: Redactie Christelijknieuws - OM Ships
Foto: OM Ships
Website: http://www.omships.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: