MENU
Tijs van den Brink genomineerd voor beste Europese journalist 2018

Tijs van den Brink genomineerd voor beste Europese journalist 2018

11 okt

EO-presentator Tijs van den Brink is genomineerd voor de EUROPA PRIX voor de Europese journalist van het jaar 2018. Deze nominatie ontving hij voor zijn rol bij de onderzoekserie ‘Tijs en de Ramadan’.

Van de 26 genomineerden is Van den Brink samen met documentairemaker Sinan Can de enige Nederlander die genomineerd is voor de prestigieuze prijs. De uitreiking van de prijs is op 19 oktober.

De motivatie voor de nominatie vanuit de jury luidt als volgt: “De journalist is buiten zijn of haar comfortzone getreden om een nieuw geluid te laten horen in het publieke debat.” In 'Tijs en de ramadan' heeft Tijs dat volgens de jury gedaan. Van den Brink is dankbaar voor zijn nominatie: “In ‘Tijs en de ramadan’ heb ik echt iets nieuws gedaan en ben ik ver uit mijn gebruikelijke comfortzone gegaan: ik ben een aantal dagen bij een moslimgezin gaan wonen, om de islamitische wereld in Nederland beter te leren kennen. Tegelijkertijd stond ik in contact met 100 mensen uit een online-panel die met mij meeleefden en mij stuurden. Het was een mooi avontuur. Dat het ook nog beloond wordt met een nominatie, is natuurlijk prachtig!”

Uit verschillende (politieke) hoeken kwam zowel kritiek als lof. Het programma werd omschreven als ontregelend en fascinerend tegelijkertijd.

Carrière
Tijs van den Brink wordt op 5 augustus 1970 geboren in Nijkerk. Na het vwo volgt hij de School voor Journalistiek in Amersfoort. In 1993 aan de slag voor het Friesch Dagblad. Bij deze krant neemt hij de verslaggeving in de stad Leeuwarden voor zijn rekening. Begin 1995 wordt hij benoemd tot parlementair redacteur. In de loop van 1996 komt Tijs in dienst van de Evangelische Omroep. Als chef van de politieke redactie is hij verantwoordelijk voor het politieke radio-uur Wandelgangen op NPO Radio 1 en voor de politieke bijdragen van de Evangelische Omroep binnen de actualiteitenrubriek 'Twee Vandaag'.

Programma's
In 1999 wordt Tijs presentator van de De Ochtenden op NPO Radio 1. Later verzorgt hij de presentatie van de tv-programma’s Gelijk om Middernacht, Kortsluiting, Nieuwe Stuurlui en Follow the Leader.
Tijs presenteerde voor de NOS één keer in de week het radioprogramma 'Met het oog op morgen' en interviewde mede het Wekelijks gesprek met de minister-president.

Tijs is vooral bekend geworden door de actualiteitenprogramma's op televisie. Zo presenteerde hij Twee Vandaag, Netwerk, Uitgesproken en de Tafel van Tijs. Acht jaar lang was hij elke werkdag op de televisie samen met Andries in het veel bekeken Knevel en Van den Brink, waarin het nieuws van de dag samen met tafelgasten werd besproken. Tijs wordt in de media gewaardeerd als een goede interviewer. In een gesprek wil hij snel tot de kern doordringen.

Tijs van den Brink is getrouwd, vader van drie kinderen en lid van de Protestantse Kerk in Nederland.

Datum: 11 oktober 2018
Auteur: Evangelische Omroep
Foto: Willem Jan de Bruin
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: