MENU
ChristenUnie: Regiocheck voor overheidsbeleid

ChristenUnie: Regiocheck voor overheidsbeleid

18 okt

De regering moet een regiocheck invoeren die de impact van beleid op krimp- en grens regio’s inzichtelijk maakt. Dat bepleit ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf vandaag doormiddel van een motie. Regelgeving vanuit Den Haag pakt regelmatig nadelig uit voor deze regio’s. Dat moet dan achteraf gerepareerd worden, terwijl het veel beter is om dit met een regiocheck te voorkomen, vindt de ChristenUnie.

“Als Kamerlid en eerder lid van de Provinciale Staten uit Groningen heb ik zelf jarenlang gezien wat de effecten van beleidskeuzes in Den Haag voor de regio zijn. Soms pakt het echt onevenredig nadelig uit.” – aldus Stieneke van der Graaf. Denk aan een de nieuwe bekostigingssystematiek voor het voortgezet onderwijs. Een vereenvoudiging, die op scholen in krimpregio’s een onevenredig effect had. Of denk aan maatregelen op gebied van wonen die ook woningcorporaties raken die soms de enige partijen zijn die nog investeren in krimpgebieden.

De woningmarkt, de arbeidsmarkt, onderwijs zorg en mobiliteit zijn de thema’s waar veel beleid wordt gemaakt dat nadelig kan uitpakken in de krimpregio’s. Om dit te voorkomen is er regionaal maatwerk nodig. Van der Graaf: “Ik wil dat effecten van beleid op de krimpregio’s vooraf in beeld zijn.” Door deze regiocheck in te voeren, wordt het inzichtelijk welk effect het beoogde beleid zal hebben op desbetreffende regio’s.

Datum: 18 oktober 2018
Auteur: ChristenUnie
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: