MENU
MAF-achterban geeft een miljoen voor nieuw vliegtuig

MAF-achterban geeft een miljoen voor nieuw vliegtuig

05 dec

TEUGE – Nederlandse sympathisanten van de christelijke hulporganisatie MAF (Mission Aviation Fellowship) hebben de afgelopen zes maanden een miljoen Euro gegeven voor de aanschaf van een nieuw vliegtuig voor Zuid-Soedan. 'We zijn diep onder de indruk van het geefgedrag van christelijk Nederland', aldus MAF-directeur Adri van Geffen 'Het lijkt alsof de geefbereidheid in christelijk Nederland toeneemt.'

MAF heeft 130 vliegtuigen en verzorgt transport voor honderden hulporganisaties naar crisisgebieden. Dit voor organisaties als bijvoorbeeld ZOA en Worldvision, maar regelmatig ook de VN. Zuid-Soedan is een van de landen waar de organisatie actief is.

Er wordt in Zuid-Soedan gevlogen met vijf vliegtuigen: vier grote zogenoemde ‘Cessna Caravans’ en een kleinere Cessna 182. De vijf vliegtuigen kunnen echter niet alle inwoners van ’s werelds jongste land bereikbaar maken. “We willen de gebieden waarnaar we vliegen uitbreiden”, aldus programmamanager Bastiaan de Waal vanuit Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, een land waar onverminderd oorlog woedt. Daarom is een actie opgezet voor een nieuw vliegtuig.

In totaal is er voor de aanschaf van het vliegtuig een bedrag van 2 miljoen nodig. De campagne ervoor startte in april en begin november was er tot verbazing van MAF Nederland al een miljoen Euro binnen. De inzameling loopt nog tot het einde van het jaar, met mogelijk een uitloop enkele maanden in 2019.

'Als het uiteindelijk niet zou lukken dit nieuwe vliegtuig volledig gefinancierd te krijgen met giften uit Nederland, dan vragen we een andere afdeling van MAF elders in de wereld er ook voor te werven. Maar het grotere plaatje is dit: we zijn zwaar onder de indruk hoe snel dit in Nederland gaat. De geefbereidheid vanuit christelijk Nederland was al groot en lijkt eerder toe dan af te nemen. We zijn er stil van en enorm dankbaar', aldus Van Geffen.

De vorige grote actie van MAF was voor zonnepanelen op de daken van alle MAF-bases. Het duurde toen twee en een half jaar voor de benodigde negen ton bijeen was. Hoewel Nederland een relatief klein land is, behoort de afdeling van MAF in Nederland samen met die in de VS en Engeland tot de drie grootste ter wereld. Er zijn wereldwijd in totaal vijftien nationale afdelingen van MAF.

De geefbereidheid vanuit christelijk Nederland is volgens de organisatoren van Christelijk Charitatief Peil, een periodiek marktonderzoek onder christelijke goede doelen in Nederland, volgens diverse onderzoeken zelfs bijna vier keer zo groot als in seculiere kringen. 'Veel fondsenwervers hebben als regel; honderd Euro van seculieren is tweehonderd Euro van katholieken is vierhonderd Euro van protestanten', aldus Frank Swinkels, een van initiators van het tweejaarlijkse onderzoek.

'Momenteel zien we dat praktisch alle deelnemende goede doelen aan ons onderzoek wat betreft inkomsten gelijk blijven of stijgen. Er zitten nauwelijks dalers bij.', aldus Marco Boers, samen met Swinkels initiatiefnemer van het Christelijk Charitatief Peil. 'Bij sommige organisaties worden de gemiddelde giftbedragen hoger. Bij anderen neemt het aantal donateurs toe.'

Datum: 5 december 2018
Auteur: MAF
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.maf.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: