Hoe verloopt de hulp aan de Rohingya in Bangladesh

Er komt een stroom aan goede en slechte nieuwsberichten vanuit Bangladesh. De regeringen van Bangladesh en Myanmar overleggen voortdurend over een plek waar de Rohingya mogen verblijven, maar echt welkom zijn ze nergens. Stichting HVC blijft hulp bieden aan deze verstoten bevolkingsgroep en wil het Evangelie blijven verkondigen.

Er zijn beschuldigingen aan het adres van Myanmar dat het staatsleger zich schuldig heeft gemaakt aan het uitmoorden van de Rohingya. Vanwege het grote geweld zoeken veel Rohingya een goed heenkomen in buurland Bangladesh. Daar worden ze ondergebracht in vluchtelingenkampen. Het grootste vluchtelingenkamp ter wereld staat in Bangladesh. De omstandigheden in de kampen zijn vreselijk. De Rohingya worden nauwelijks als mensen erkend. Ze staan onder druk om terug te keren naar Myanmar. De regeringen van Bangladesh en Myanmar maakten afspraken over deze terugkeer, maar de Rohingya zijn bang en weigerden terug te gaan. Bangladesh daarentegen is een armlastig land en kan niet blijvend een oplossing bieden voor de vluchtelingen. Het is niet bekend wanneer Bangladesh en Myanmar opnieuw zullen proberen de Rohingya naar Myanmar terug te sturen. Intussen wordt er in Bangladesh gewerkt aan ‘gevangenisachtige’ kampen om de Rohingya te huisvesten.

Scholing voor kinderen

Op dit moment wachten circa een miljoen Rohingya in de vluchtelingenkampen op goed nieuws. Onder hen zijn honderdduizenden kinderen. Een verloren generatie dreigt te ontstaan, wanneer deze kinderen geen scholing krijgen. Stichting HVC heeft dankzij uw steun nu vijf thuisscholen kunnen openen. Elke school wordt draaiend gehouden door een leerkracht, die ongeveer veertig kinderen per school onder zijn of haar hoede heeft. Circa tweehonderd Rohingya kinderen ontvangen nu onderwijs en komen in aanraking met het Evangelie. De kosten voor iedere thuisschool zijn zestig euro per maand. Ons doel is om nog eens vijf christelijke thuisscholen te openen. Helpt u mee om vierhonderd kinderen onderwijs te bieden en het Evangelie te laten horen?

Stichting HVC ondersteunt een lokale kerk die het Evangelie brengt bij de Rohingya, een volk dat overwegend islamitisch is. Dit werk wordt gezegend, maar gaat ook gepaard met strijd. De lokale dominees bereiken de harten van moslim Rohingya vluchtelingen. Deze herfst stond een speciale kerkdienst in het teken van de Heilige Doop van 28 mensen, die zich van de islam tot Christus bekeerden. Tegenover dit goede nieuws, staan ook zorgwekkende berichten. Zoals de verdrukking die de christelijke Rohingya Ayub overkwam. Hij werd onder grote druk gezet en gedwongen om weer moslim te worden. Ayub weigerde en is tenslotte het kamp uitgevlucht. Hij vond onderdak in de armoedige woning van een broeder in een ander kamp.

Wilt u een verschil maken in de levens van Rohingya vluchtelingen in Bangladesh? Steun dan de hulpprojecten van Stichting HVC. Iedere gift is welkom! Wilt u het onderwijs en de evangelisatie in de vluchtelingenkampen helpen? Overweeg dan om maandelijks steun te bieden, voor een vast bedrag. Zo kan een nieuwe generatie Rohingya worden geholpen. Hartelijk dank voor uw gift en uw gebed!

Stichting Hulp Vervolgde Christenen
HVC
05-12-2018
Hulpverlening
https://www.stichtinghvc.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies