Verre Naasten viert 40-jarig jubileum

Vandaag viert Verre Naasten, de mission-organisatie van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv), haar 40-jarige jubileum. Ruim 400 genodigden waren hierbij aanwezig tijdens een jubileummiddag in Zwolle. In zijn openingstoespraak blikte directeur Klaas Harink dankbaar terug en ging hij in op de uitdagingen voor de toekomst.

“Geloof delen wereldwijd is onze missie, maar we dachten er wel altijd bij ‘buiten Nederland’. Dat is niet meer vol te houden nu Nederland één van de meest geseculariseerde landen is. Daarom zijn we een pilot gestart met mission binnenland. Best spannend, wat als dit ten koste gaat van onze broers en zussen in het buitenland?”

In zijn toespraak sprak Klaas Harink ook het verlangen uit naar diepgaande relaties met de partners; ruim 80 kerkverbanden en organisaties in 30 landen wereldwijd. “Ik verlang naar een relatie waarin we écht samen optrekken; van elkaar leren, voor elkaar bidden, elkaar helpen en met elkaar meeleven, huilen en feesten. Taal en cultuur zijn vaak grote barrières, maar er kan en er moet meer!”

Verlegenheid

De betrokkenheid van de achterban noemt Klaas een grote uitdaging: “Ik zie een zekere verlegenheid. Durven we nog wel te spreken over wat het betekent als de ander Jezus niet aanneemt als Redder? Of voelt dat te oncomfortabel?” Harink voelt zich ook uitgedaagd om over de kerkmuren van de GKv heen te kijken: “Die uitdaging willen we aangaan, als Verre Naasten en als landelijk samenwerkingsverband van GKv-mission. We hebben veel te bieden, ook aan andere kerken. Daarom willen we andere kerken ook mogelijkheden bieden zich aan te sluiten.” Zo loopt er sinds dit jaar al een samenwerkingstraject met de mission-organisaties binnen de Nederlands Gereformeerde kerken. De toespraak van Klaas werd afgewisseld met een overdenking van bestuursvoorzitter dominee Albert Veerman en veel samenzang. Daarnaast stonden er diverse workshops op het programma en een Lagerhuisdebat.

Over Verre Naasten

Verre Naasten is de landelijke mission-organisatie van en voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Zij ondersteunt GKv-kerken in Nederland bij de uitvoering van hun mission-werk wereldwijd.

Verre Naasten
© Verre Naasten
15-12-2018
Hulpverlening
https://www.verrenaasten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies