Open Doors: een op de negen christenen wordt vervolgd

ERMELO – Christenen lijden in zeker 73 landen in de wereld onder zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors op basis van de nieuwste Ranglijst Christenvervolging die woensdag 16 januari is gepubliceerd.

Van de 150 landen die Open Doors onderzocht in het kader van de Ranglijst Christenvervolging wordt dit jaar duidelijk dat in bijna de helft van deze landen christenen zware, zeer zware of extreme vervolging ondervinden vanwege hun geloof. “Vervolging wordt intenser, gruwelijker. Tegelijkertijd blijft het aantal christenen dat wordt vervolgd stijgen. We schatten dat nu één op de negen christenen wordt vervolgd”, zegt Open Doors-directeur Maarten Dees. Twee jaar geleden was dat nog één op de elf. In de 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging worden in totaal meer dan 245 miljoen christenen vervolgd om hun geloof.

In de 50 landen op de Ranglijst

Christenvervolging worden in totaal

meer dan 245 miljoen christenen

vervolgd om hun geloof.

Asia Bibi

Noord-Korea voert sinds 2002 de Ranglijst Christenvervolging aan. Ondanks de memorabele ontmoeting tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump is er geen enkel teken van verbetering te bespeuren voor de 300.000 christenen in het land. Afghanistan staat op 2 van de lijst, gevolgd door Somalië en Libië. Pakistan staat op nummer 5, waarbij Asia Bibi het duidelijkste voorbeeld is van christenvervolging in dat land.

Controle op godsdienst door wetgeving

In onder meer China en Vietnam zijn nieuwe wetten aangenomen die elke uiting van godsdienst proberen te beheersen. China steeg van 43 naar 27. Christenen ondervinden de gevolgen dat sinds vorig jaar religieuze zaken zijn ondergebracht bij de communistische partij en niet meer bij de overheid. Hardhandig optreden tegen christenen gebeurt door het hele land bij zowel staatskerken als niet-geregistreerde (huis)kerken.

Hardhandig optreden tegen christenen

gebeurt door het hele land bij zowel

staatskerken als niet-geregistreerde

(huis)kerken.

Irak uit top-10

Irak verdween uit de top-10 naar de 13e plaats op de Ranglijst Christenvervolging. Nuance van deze ogenschijnlijke verbetering van de situatie is echter op zijn plek. “IS heeft terrein verloren, waardoor de verstikkende klem van deze groep op het land deels is verdwenen”, legt Dees uit. “Maar het aantal christenen dat werd gedood om zijn geloof nam toe en christenen hebben nog altijd veelvuldig te maken met fysiek en lichamelijk geweld, bedreigingen en seksuele intimidatie. Hierdoor zijn er nog steeds christenen die het land ontvluchten, wat de kerk in Irak verzwakt.” In totaal werden meer dan 4.000 christenen in 2018 gedood om hun geloof.

Toenemend nationalisme

Nationalistische regeringen zoals in India en Myanmar ontzeggen de omvangrijke christelijke minderheden in deze landen vrijheid van godsdienst. Ze doen dat door een duidelijke boodschap te verkondigen: een Indiër hoort hindoe te zijn, een Myanmarees wordt geacht het boeddhisme omarmen. India komt dit jaar de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging binnen en heeft de afgelopen jaren grote sprongen omhoog gemaakt op de lijst. In tenminste acht Indiase deelstaten zijn zogenaamde ‘anti-bekeringswetten’ aangenomen. “Wie zich wil bekeren van het hindoeïsme naar een andere godsdienst moet dat melden bij de lokale autoriteiten”, legt Dees uit. “Dan geldt er een soort opzegtermijn van een maand en vindt er een gesprek plaats met een overheidsambtenaar. We zijn een driejarige campagne gestart om aandacht te vragen voor de christenen in de grootste democratie ter wereld en houden het land nauwlettend in de gaten met het oog op de verkiezingen in 2019.”

India komt dit jaar de top-10 van de

Ranglijst Christenvervolging binnen en

heeft de afgelopen jaren grote sprongen

omhoog gemaakt op de lijst.

Geweld radicale moslims

Extreme vervolging komt ook door geweld van radicale islamitische milities, zoals in Libië, Somalië en andere landen in de Afrikaanse sub-Sahara en in Egypte, waar IS zichzelf in 2017 tot doel had gesteld de koptische kerk weg te vagen. Indonesië werd opgeschrikt door drie zelfmoordaanslagen bij kerken op één dag.

Opmars uit Afrika

Een jaar geleden vielen 58 landen in de categorie zware, zeer zware of extreme vervolging; dit jaar zijn dat er dus 73. In de landen van 74 tot en met 150 is sprake van een wisselende mate van vervolging. “Wat daarbij opvalt, is dat Afrikaanse landen een opmars lijken te maken. In landen als Chad, Kameroen en Burkina Faso krijgen gelovigen ook te maken met vervolging”, zegt Dees. “Wat voor ons wel belangrijk is om voor ogen te houden, is dat het voor een individuele christen geen verschil maakt: of hij nou in land nummer 75, 50 of 1 woont, vervolging is vervolging. En daarom blijven we ons als Open Doors inzetten om hen te helpen.”

Open Doors
© Toff-Fotografie.nl voor christelijknieuws.nl
16-01-2019
Kerk
https://www.opendoors.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies