Bart Kuijpers: Over CoolBlue en bootvluchtelingen

In 1999 richt hij met twee vrienden op zijn studentenkamer een webshop op. Een webshop die uiteindelijk uitmondt in het succesvolle en miljardenbedrijf Coolblue. Inmiddels woont Bart Kuijpers in het Zuid-Hollandse Portugaal waar hij werkt op een zorgboerderij.

‘Op een gegeven moment had ik echt het idee dat ik andere weg moest inslaan,’ vertelt hij in het openhartige gesprek dat hij heeft met Jan van den Bosch. Even keerde hij zich af van God, maar na een tijdje komt hij opnieuw tot geloof.

‘Op een gegeven moment had ik echt het

idee dat ik andere weg moest inslaan.’

Feesten

In de pubertijd zegt hij het geloof vaarwel. ‘Het beknelde en beperkte mij. Al die regels.’ Het ging bovendien prima zonder God. ‘Lekker feesten en genieten van het leven. Hij weet in die tijd nog niet wat hij wil worden. ‘Wel iets met economie. Economie trok me altijd al aan. Als puber zei mijn oom tegen me: Bart, als je echt geld wil verdienen moet je de handel ingaan. Mede daarom besloot ik de business in te gaan’.

Verwonderen

In de studententijd begon het zaadje wat zich uiteindelijk uitmondde in het miljardenbedrijf Coolblue. Mensen laten verwonderen is een belangrijke sleutel in dit bedrijf. Bart: “Beloftes kan je heel groot maken, maar ze waar maken dat is een tweede. Wij hebben geleerd dat je die beloftes niet eens zo heel groot hoeft te maken. Als je méér brengt dan die belofte, dan heb je mensen pas verwonderd”.

‘Coolblue: mensen laten verwonderen is

een belangrijke sleutel in dit bedrijf’

Jan vraagt zich af of het niet lastig is om christen te zijn als je eigenaar bent van zo’n goed lopend bedrijf. Bart: ‘Je kunt zeker christen zijn als je veel geld hebt. God geeft het. Je hebt wel een bepaalde verantwoordelijkheid. De vraag is: ‘Hoe ga je daar mee om?’. Maar ik heb ook moeilijkheden. Mijn strijd als ondernemer is om af te leren alles alleen te willen doen’.

De Thuishoeve

Inmiddels woont Bart in het Zuid-Hollandse Portugaal waar hij samen met zijn vrouw werkt op een zorgboerderij. Op deze thuishoeve bieden ze vluchteling-weeskinderen opvang. ‘Ik ben op Lesbos geweest. Ik dacht: dan ben ik nu hier vluchtelingen van hun bootjes aan het halen, maar dan gaan ze met een oorlogstrauma verder Europa in, daar moet je ook wat mee. Die mensen vluchten echt weg van de oorlog. Maar dan, wat gebeurt er dan?

‘Ik heb ze gezien, kinderen die hun

ouders onderweg zijn verloren omdat

het een gevaarlijke reis was.’

Ik heb ze gezien, kinderen die hun ouders onderweg zijn verloren omdat het een gevaarlijke reis was. Dat is heftig om te zien, dat een kind alleen op zo’n gevaarlijke reis gaat. Dat je niet weet waar je naar toe gaat, naar een land waar je de cultuur niet kent, waar je de taal niet kent, een ander geloof…, dat is echt intens. Die kinderen willen wij graag een thuis bieden’.

Bekijk het inspirerende gesprek met Coolblue oprichter Bart Kuijpers in ‘Thuis’.

Maandag 21 januari om 21:00 uur bij Family7.

Robert Janssen
Arend Jan Westerik
18-01-2019
Media
https://www.family7.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies