Steun voor jonge gemeente in Ordu Turkije

Elke maand besteden Unie van Baptistengemeenten en ABC aandacht aan een ‘project van hoop’. Deze maand is dat een gemeentestichtingsproject in de plaats Ordu in Turkije. Een groot deel van het Nieuwe Testament speelt zich af in ‘klein Azië’, het huidige Turkije, waar Paulus tijdens zijn zendingsreizen gemeenten stichtte.

Vandaag de dag is van de 80 miljoen inwoners in Turkije slechts zo’n 0,2% christen. De laatste tien jaar zien we echter een bijzondere beweging waarin enkele Turkse evangelische gemeenten zijn begonnen.

Sinds 2018 steunen Unie van Baptistengemeenten en ABC een jonge gemeente in de stad Ordu aan de Zwarte Zee. Er is een aantal Turkse mensen tot geloof komen, en in de gemeente is een mix ontstaan met vluchtelingen uit Syrië en vooral Iran. Het project maakt deel uit van de recent ontstane Turkse Baptistenconventie, van waaruit in tien jaar tijd vijf nieuwe gemeenten zijn ontstaan. Bijzonder is dat het hier gaat over inheemse gemeenten, gemeenten geleid door Turkse christenen.

Er is een aantal Turkse mensen tot

geloof komen, en in de gemeente is

een mix ontstaan met vluchtelingen

uit Syrië en vooral Iran.

De gemeente houdt twee diensten per zondag: één in het Engels en Farsi, één in het Turks. Op woensdag is er een Bijbelstudie in het Turks en Farsi, waarbij het onderwerp van de zondagse preek wordt uitgediept. Inmiddels zijn er in de gemeente al meer dan vijftig mensen gedoopt. In de kerk hangen afbeeldingen die worden gebruikt om het Evangelie uit te leggen. Vorig jaar volgden vier Iraanse broeders en zusters een evangelisatietraining in Istanbul. Naast evangelisatie richt de gemeente zich op sociaal werk, zoals het uitdelen van voedsel en andere basisbenodigdheden onder vluchtelingen. Voor de diensten is er behoefte aan een grotere ruimte om bijeen te komen met een eigen plek voor de kinderen.

Ondertussen zijn er ook contacten met christenen in Giresun, een uur ten oosten van Ordu. Er is vernomen dat daar verschillende christenen, waaronder wel zestig tot honderd Iraniërs, zitten te wachten op een herder die hen verzamelt. Er gaan nu regelmatig op donderdag mensen uit de gemeente Ordu naartoe. Zij hopen hen te stimuleren zelf een gemeente te stichten. De oogst is groot, maar er zijn dringend arbeiders nodig. Wilt u hiervoor bidden?

Tansel Kutlu (26, links op de foto)

groeide op in een weeshuis in

Ankara.

Tansel Kutlu (26, links op de foto) groeide op in een weeshuis in Ankara. In zijn tienerjaren begon hij de Bijbel te lezen, waar hij erg van onder de indruk raakte. Later kwam hij in contact met de Agape Baptist Church in Samsun, waar hij werd gedoopt. Hij ondersteunt daar inmiddels de voorganger van de gemeente en reist twee dagen in de week naar Ordu om de nieuw gestichte gemeente te dienen. Hij preekt daar ook regelmatig. Zijn mentoren uit Samsun ondersteunen hem hierin.

Hoewel er geen formeel theologisch seminarium in Turkije is, volgt Tansel de ‘Hasat’: een Turks Theologisch Educatief Programma, dat erg praktisch is en wordt geleid door enkele gepensioneerde zendelingen.

Betrokken raken

Wilt u bidden voor de jonge gemeenten, hun activiteiten en gemeentestichter Tansel?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project of

op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project.

Gemeentestichting in Turkije is voor Unie en ABC ‘Project van het jaar’. Met de gelden die binnenkomen wordt gemeentestichting in de Turkse plaatsen Ordu en VAN (project van de maand in september) ondersteund. Dit project is opgezet in samenwerking met de Europese Baptisten Federatie, de Europese Baptisten Zending (EBMI) en CAMA Zending.

Unie van Baptistengemeenten in Nederland
Unie van Baptistengemeenten in Nederland
19-01-2019
Kerk
https://www.baptisten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies