Vragen aan Europese Commissie over discriminatie Israelische sporters door Maleisie

Peter van Dalen: ‘Ik heb vragen aan de Europese Commissie gesteld over discriminatie door de Maleisische overheid naar aanleiding van weigering van paralympische sporters uit Israël bij internationaal sporttoernooi.’

Op 16 januari kondigde de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken, Saifuddin Abbdullah aan, dat het land geen toegang gaat verlenen aan Israëlische atleten die wensen deel te nemen aan de paralympische zwemkampioenschappen. Hij verklaarde dat zijn kabinet heeft besloten dat “Maleisië geen evenementen meer organiseert waarbij Israël of zijn vertegenwoordigers betrokken zijn”. En ook zei hij dat zijn regering van mening is dat de situatie in Israël “een humanitair probleem van de mensenrechten is” en dat zijn regering “vecht tegen Israël namens de onderdrukten” (bron: Reuters).

Ik zeg hierover: “Logisch is dat sporters geweigerd worden aan bepaalde evenementen deel te nemen, bijvoorbeeld omdat zij of hun nationale sportbonden gefraudeerd hebben met dopinggegevens. Maar hier stelt een organiserend land van een groot internationaal sporttoernooi, dat gehandicapte sporters uit Israël niet welkom zijn. Omdat de politiek van Israël Maleisië niet bevalt. Dat is je reinste politieke discriminatie over de rug van sporters heen. Bovendien, met deze aanpak leg je de bijl aan de wortel van ieder internationaal sporttoernooi.

Om deze reden heb ik Frederica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse betrekkingen, hierover vragen gesteld.

Eurofractie
© Henk-Jan Oudenampsen
21-01-2019
Buitenland
https://www.eurofractie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies