MENU
Mooie projecten voor Roma: Gods liefde kan het leven veranderen

Mooie projecten voor Roma: Gods liefde kan het leven veranderen

30 jan

CRS staat voor Christian Roma Support, een organisatie die zich inzet voor Roma in Oost-Europa. Zij helpen kinderen en gezinnen uit de vicieuze cirkel van discriminatie, diepgewortelde minderwaardigheidsgevoelens en extreme armoede te breken. De structurele oplossing voor hun problemen is naar hun idee verandering van identiteit.

Zij willen dat gedachten over minderwaardigheid bij de nieuwe generatie Roma vervangen worden door de waarheid: dat zij geliefd zijn en daardoor een waardevol bestaan kunnen opbouwen. Zij zijn als organisatie slechts ondersteunend aan dit proces: alleen Gods liefde kan de Roma van binnenuit veranderen. De enige Persoon die hen (en iedereen) zijn of haar ware identiteit geeft is God. De enige Persoon die je bij God brengt, is Jezus Christus.

Zij zijn als organisatie slechts
ondersteunend aan dit proces:
alleen Gods liefde kan de Roma v
an binnenuit veranderen.


Strategie
Christian Roma Support: In de eerste plaats helpen wij Romakinderen door hen van gezonde voeding te voorzien. Daarnaast stimuleren wij hen om naar school te gaan en krijgen ze les in sociale vaardigheden. Bij dit alles laten wij Romakinderen kennismaken met de liefde van God. Wij zetten hiervoor zelf kleinschalige projecten op en ondersteunen zulke, door anderen opgezette, projecten. Om verandering van binnenuit teweeg te brengen werken wij nauw samen met lokale, persoonlijk betrokken partners: vaak Roma die een goed leven hebben opgebouwd en nu actief bezig zijn hun eigen gemeenschap te ontwikkelen. Dit gebeurt op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

EO Metterdaad reportage over CRS projecten
Deze winter brengen documentairemakers van EO Metterdaad een bezoek aan de CRS-projecten in Oekraïne. Het doel is om aandacht te vragen voor de ellendige omstandigheden van Roma in Oost-Europa, maar ook om hun veerkracht, vele talenten en prachtige cultuur te laten zien. In afleveringen van een klein half uur worden, behalve van CRS, ook projecten van Transworld Radio (TWR) en Hulp Oost-Europa (HOE) in Bulgarije en Roemenië in beeld gebracht. Kijkers krijgen de mogelijkheid om aan EO Metterdaad te doneren voor de getoonde projecten. Buiten het financiële voordeel ten behoeve van de hulpprogramma’s, zijn wij erg blij met deze kans om via televisie Roma beter bekend te maken bij het Nederlandse publiek. Door te wijzen op de schrijnende omstandigheden maar ook op de initiatieven die vanuit Roma zelf gekomen zijn om, in het bijzonder voor kinderen, duurzame verandering te brengen in hun levens.

Kijkers krijgen de mogelijkheid om
aan EO Metterdaad te doneren voor
de getoonde projecten.


Opgroeien in een Romakamp: David
In Oost-Europa leven talloze Romafamilies nog in getto’s, waar geen goede bestrating is, geen waterleiding en zelfs geen riolering. Veel ouders zijn ongeschoold. Moeders zorgen voor hun kroost en vaders en jongens gaan er op uit om het nodige bijeen te schrapen, zoals oud ijzer om te verkopen, of hout voor de kachel.

Zo ook David, een jochie van tien jaar dat is geboren in een Oekraïens Romakamp, in Mukachevo. David heeft talent om gemakkelijk contact te maken en weet daar dikwijls zijn voordeel mee te doen. Hij is vrolijk en zelfbewust, maar zijn bestaan is heel triest. Zijn vader is al jaren geleden overleden. Met zijn moeder en nog zes broers en zussen woont hij in een kleine hut, waarin slechts twee bedden staan. Meestal slaapt David op de koude vloer. Overdag sjouwt hij met emmers water voor het gezin en ook voor zijn oma die vlakbij woont. Geregeld gaat hij naar de vuilnisbelt om te zoeken naar iets bruikbaars.

David gaat niet naar school en kan niet lezen en schrijven. Zijn toekomst ziet er somber uit. Zijn moeder vertelt dat zij geen nette kleding voor hem heeft om hem naar school te laten gaan. En dat ze de schoolspullen niet kan betalen. David gaat wel elke week naar de kerk. Vanuit deze Romakerk organiseren projectwerkers tal van activiteiten om kinderen zoals David te helpen. Christian Roma Support (CRS) steunt deze initiatieven. Zo kregen alle kinderen voor de winter warme laarzen en een winterjack. En kinderen die naar school willen, hebben een mooie rugtas gekregen met de benodigde schoolspullen. Ook worden gezinnen geholpen met bijvoorbeeld stookhout, voedselpakketten, reparatie aan hun huisje, of een nieuwe houtkachel.

Als je David wilt steunen of CRS financieel wilt helpen, maar dan een bezoekje aan hun website via de link onderaan dit item.

Datum: 30 januari 2019
Auteur: Redactie Christelijknieuws - CRS
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christianromasupport.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: