Dorcas start voedselhulp aan families in Jemen

De internationale hulporganisatie Dorcas start met het geven van voedselhulp aan families in het door hongersnood en oorlog getroffen Jemen. Veel mensen zijn vanwege het conflict afgesneden van voedselvoorziening en zeer moeilijk bereikbaar.

Daarom werkt Dorcas samen met ITDC (International Training and Development Center), een lokale organisatie die al decennialang in Jemen werkt. Samen zetten de organisaties zich in om zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen met de eerst nodige voedselhulp.

Jemen is in grote nood

Volgens rapportages van onder andere de Verenigde Naties voltrekt zich in Jemen de grootste humanitaire ramp van de eeuw. Cijfers wijzen erop dat elke 10 minuten één kind overlijdt. 14 miljoen mensen dreigen te sterven aan ondervoeding. En 22 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp en bescherming.

Dorcas-medewerker en Jemen-expert Wim den Hartog: ‘In Jemen woedt al vier jaar een allesverwoestende oorlog. Het conflict is moeilijk uit te leggen, maar de dramatische gevolgen snapt iedereen. Rebellen, het leger, Al Qaida en IS zetten het land op slot. De bevolking van Jemen is het slachtoffer van regionale rivaliteit tussen grootmachten Iran en Saoedi Arabië, die door hun hakken in het zand te zetten een oplossing in de weg staan. Werk is er niet, de gezondheidszorg ligt plat, veel scholen zijn gesloten, en het straatbeeld bestaat uit kapotgeschoten huizen. We willen niet toekijken hoe een generatie kinderen verloren gaat aan ontwikkelings- en groeiachterstand.’

Samenwerking

Dankzij de samenwerking met ITDC is Dorcas in staat voor langere tijd te investeren in Jemen. Den Hartog: ‘De eerste hulp wordt gegeven door middel van voedselhulp. Daarnaast kijken we wat nodig is om ook in de toekomst zo goed mogelijk te helpen door wederopbouw en door programma’s die investeren in voedselzekerheid, onderwijs en vakopleidingen.’ Volgens de organisatie vormen dergelijke programma‘s een belangrijke bijdrage aan het economisch herstel. ‘Werken in Jemen is geen gemakkelijke keuze, maar een keuze van ons hart’, aldus Wim den Hartog. ‘De toegang tot Jemen is zeer beperkt, door de weinige media-aandacht is fondsenwerving moeilijk en het is er gevaarlijk voor hulpverleners. Maar uiteindelijk is Dorcas een organisatie waar we kiezen met ons hart. De ondersteuning helpt mensen in Jemen niet alleen met overleven. Het geeft kinderen ook de kans zich te ontwikkelen en te voorkomen dat er een verloren generatie ontstaat, zodat zij daadkrachtige burgers kunnen worden die hoop bieden voor de toekomst van Jemen.’

Dorcas
© Henk-Jan Oudenampsen
09-02-2019
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies