Congrestoespraak Kees van der Staaij: niet dreutelen en drammen maar doen

Lees hier de spreektekst van SGP-voorman Kees van der Staaij. Zaterdagmiddag sprak hij het partijcongres toe dat in aanloop naar de Europese verkiezingen is georganiseerd in het Hoorbeeck College in Amersfoort.

Van der staaij: Er zijn drie verkiezingen dit jaar: provincies, waterschappen en Europa. Het is een superverkiezingsjaar! Want bij de verkiezingen voor Arnhem of Middelburg of Zwolle of andere provinciehoofdsteden staat óók de toekomst van het kabinetsbeleid op het spel. De leden van de PS kiezen immers ook de leden van de Eerste Kamer, en daar heeft het derde kabinet-Rutte maar 1 stem meerderheid. Alles wijst erop dat die meerderheid in de Eerste Kamer verloren gaat.

En wat dan? Hierbij alvast drie

piketpaaltjes van de SGP.

Onze houding tegenover het kabinet zal niet ineens veranderen als het kabinet in de Eerste Kamer haar meerderheid verliest. Waar we voor waren, blijven we voor. Waar we tegen waren, blijven we tegen. We verwachten het ook niet van een voet tussen de deur. Maar het spreekwoord luidt, wie goed doet, goed ontmoet. Laat ik het daar nu maar bij houden.

Onze boodschap tegenover het

kabinet is: niet dreutelen, niet

drammen, maar het goede doen.

Niet dreutelen!

– Al jarenlang is beloofd dat de mensonwaardige misstanden in de prostitutie worden aangepakt. Maar er gebeurt bitter weinig. Vrouwen in etalages is écht echt niet meer van deze tijd. Hoog tijd om het burgerinitiatief ‘Ik Ben Onbetaalbaar’ te steunen en de klant van de prostituee op de bon te slingeren.

– Niet dreutelen speelt ook internationaal. Al jaren wordt gezegd dat het onaanvaardbaar is dat Palestijnse terroristen premie opstrijken, mede mogelijk gemaakt met onze euro’s. Hoog tijd daarmee te stoppen.

– Niet dreutelen. Het is buitengewoon ongewenst dat met geld uit onvrije landen in het Midden-Oosten in Nederland invloed wordt gekocht en moskeeën kunnen verrijzen waarin een onverdraagzame boodschap wordt gepredikt.

– Het zou goed zijn als het parlement hierin zelf in actie komt. Daarom heb ik een parlementaire ondervraging voorgesteld over die buitenlandse financiering van moskeeën. De ingediende motie hierover willen we zo snel mogelijk in stemming brengen. Ik heb goede hoop dat die motie zal worden aangenomen.

Ook niet drammen, zeggen wij tegen het kabinet.

– Geen vaccinatiedwang. Dat onderwerp stond eergisteren op de Kameragenda. Een oud SGP-strijdpunt werd zo ineens heel actueel. De SGP-lijn was en is: geen dwang in dit soort heel persoonlijke gewetens, dus ook niet als het gaat om wel of niet vaccineren. Uitgerekend de VVD ging het verst met mogelijke dwangmaatregelen. Er was een tijd dat de liberalen meer voor de vrijheidsrechten van de burger opkwamen! De SGP houdt in ieder geval de vinger aan de pols.

– Geen gedram met voltooid-leven-wensen, zeggen we ook richting D66. Als er één terrein is waarop drammen levensgevaarlijk is, dan hier wel. Goede zorg, met name voor uitgeput leven, dat hebben we nodig. Maar euthanasie normaliseren is een doodlopende weg.

– En dan het klimaat. Als rentmeesters steunen we goede zorg voor de schepping. Vol overtuiging. Realistisch groen. Maar het moet wel in proportie blijven. En: haalbaar, betaalbaar en betrouwbaar, met name voor de mensen die niet zoveel te besteden hebben als de bekende witte wijn nippende doorsnee-bakfietser in Amsterdam.

Het goede doen, daar moedigen we het kabinet toe aan.

– Bescherm kwetsbaar leven! Pril leven, en leven dat is uitgeput, lichamelijk of geestelijk. Ga eenzaamheid tegen, help kwetsbare mensen in het doolhof van de zorg en investeer veel meer in suïcide-preventie.

– Neem de kerntaken van de overheid serieus. Maak werk van onze veiligheid. Investeer meerjarig in defensie en veiligheid. En kijk ook verder dan de randstad. Ook in Elspeet moeten de ambulances op tijd zijn. En Zeeuwen moeten óók goed openbaar vervoer hebben.

– Het goede doen. Gezinnen steunen. Eerlijker belasting heffen voor eenverdieners. Na een Eerste-Kamer motie-Schalk heeft de Tweede Kamer nu in een motie-Stoffer uitgesproken dat het kabinet hier mee aan de gang moet. Er is veel werk aan de winkel.

Het goede doen. Wat is goed?

Dat zien we pas scherp, als het

licht van Gods Woord schijnt.

Dát was en is de kern van onze

boodschap.

Met drie verkiezingen in zicht is mijn oproep: laat geen stem verloren gaan…

Het hangt soms op één stem. Op het Binnenhof. Denk aan de omstreden Donorwet, die in de Tweede Kamer met maar één stem meer werd aangenomen. Denk aan het kabinet, dat in Tweede en Eerste Kamer nu nog een meerderheid van één stem heeft. We zagen het eerder in de Eerste Kamer hoe de ene SGP-stem van toen nog senator Holdijk meer dan eens de doorslag gaf. Ik wil maar zeggen: elke stem telt!

Maar niet alleen in Den Haag kan één stem het verschil maken! We zagen het bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar: in Veenendaal ging de laatste restzetel met maar een stem verschil naar PvdA in plaats van de SGP.

Het laat zien hoe elke stem ertoe doet. En dat één zetel het verschil kan maken. Kortom: reden te meer voor een stem op de SGP, een constructieve stem bij een open Bijbel.

SGP – Kees van der staaij
SGP – videostream
16-02-2019
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies