Israel gaat Meer van Galilea aanvullen met ontzilt zeewater

Het waterpeil van het meer van Galilea is sinds het begin van het regenseizoen eind oktober meer dan een meter gestegen. Volgens de Water Authority is het meer van Galilea gestaag gestegen, met een stijging van ongeveer tien centimeter sinds donderdag. De stijging is niet uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar.

Ondanks de huidige regenval en het toegenomen waterpeil van het meer, ligt het meer van Galilea nog steeds meer dan 5 meter onder het niveau dat als vol wordt beschouwd. Terwijl het waterpeil naar verwachting zal stijgen naarmate de winter vordert, kan de verdamping in de zomermaanden een daling van maar liefst 1 cm per dag veroorzaken.

Sinds de oprichting van de staat heeft Israël te kampen met een voortdurend tekort aan water. Om de schaarste aan neerslag in Israël aan te pakken en zich voor te bereiden op toekomstige tekorten, is de staat Israël begonnen met het ontzilten van water. Het ontziltingsproces wordt sinds de jaren zestig in Eilat uitgevoerd en in 2005 zijn de grote ontziltingsinstallaties in gebruik genomen langs de Israëlische kustvlakte aan de Middellandse Zee. Israël ontzilt momenteel 585 miljoen kubieke meter water per jaar. Naast ontzilting gebruikt Israël ook afvalwater voor de landbouw. Zonder dit gebruik van afvalwater zou Israël nog een aantal ontziltingsinstallaties nodig hebben gehad.

Israël is wereldleider in het percentage ontzilt water en het percentage gerecycled water dat gebruikt wordt voor de landbouw, met een kloof van meer dan het dubbele tussen het land en het land op de tweede plaats. Israël staat ook op de eerste plaats in de wereld wat betreft het omgaan met waterverlies, evenals in operationele commando- en controlemodellen.

Momenteel loopt er een project om het meer te voorzien van ontzilt zeewater. Zo bouwt het Israëlische watertransportbedrijf Mekorot op dit moment een buis waardoor het water uit de zee na ontzilting naar het Meer van Galilea wordt gevoerd. Het water stroomt nu andersom, in plaats van het uit het meer te pompen en naar Israëlische huishoudens te brengen, wordt het waterarme meer van nieuw water voorzien. Hiermee wordt de natuur geholpen om het ecologisch evenwicht te bewaren. De bouw van dit enorme project zal nog ongeveer een jaar in beslag nemen.

Mekorot – Israel Today – Jerusalem Post
Mekorot – videoschermadruk watermaatschappij
17-02-2019
Buitenland
https://www.mekorot.co.il

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies