MENU
Hans Alblas: Meest radicale keuze is om tijd voor Jezus te nemen

Hans Alblas: Meest radicale keuze is om tijd voor Jezus te nemen

21 feb

‘Christus alleen’ is de titel van het nieuwe boek van spreker en overdenker Hans Alblas. In het boek wil hij aan de hand van de Kolossenzenbrief laten zien hoe groot Christus is en hoe we Zijn weg kunnen gaan. “De meest radicale keuze is om dagelijks tijd te nemen om bij Jezus te zijn.'

'Ook voor mezelf blijft het een worsteling om aan het begin van de dag een moment te nemen om echt te luisteren, stil te zijn en Christus te ontmoeten”, vertelde Hans dinsdag in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

“Ik moet denken aan het eenvoudige liedje: lees je Bijbel, bid elke dag. Ingewikkelder moeten we het niet willen maken”, zegt Hans Alblas. “Het is bekend dat heel weinig christenen echt dagelijks tijd nemen om Gods woord te lezen en te bestuderen. En dan niet even snel een dagtekstje, wat ook heel goed en waardevol kan zijn. Maar echt even erin duiken: wat betekent dit voor mijn eigen leven en wat vraagt Christus van mij vandaag?”

Geen hobby
“Maak ernst met je geloof, met de navolging van Christus. Het is geen hobbyisme, maar een zaak van leven of dood”, vertelt Hans Alblas. Zelf heeft het hem veel gebracht. “Meer van Jezus geeft zo’n rijke voldoening en blijdschap. Dat is niet te vergelijken met iets wat de wereld mij kan bieden. Het is iets dat door de jaren heen groeit. Het is geen makkelijk stapje: doe dit en je wordt gelukkig. Over de jaren heen voel ik steeds meer dat ik geworteld ben in Christus. Dat geeft me een diepe vrede en voldoening.”

Kern verliezen
Het idee om een boek over de Kolossenzenbrief te schrijven ontstond tien jaar geleden. De essentie van de brief is ‘Christus alleen’. Waarom hamert Paulus daar zo op? Hans Alblas: “In de tijd van Paulus en de Kolossenzen waren er al andere visies in opkomst over Jezus. Er was een stroming, de vroege gnostiek, waarin veel aandacht kwam te liggen op je eigen ontwikkeling, je eigen keuzes en eigen kennis. Met aan de ene kant een hoge spirituele ervaring met dromen en visioenen, en aan de andere kant een strikte naleving van joodse wetten en regels. Steeds meer ging het om de inspanning en ervaring zelf. Daar gaat Paulus hard tegenin. We verliezen de kern uit het oog, het gaat om Jezus.”

Heerlijk
“Besef ik hoe groot Christus is, heb ik dat door”, vraagt Hans Alblas zichzelf af. “Ook al ben ik misschien dertig jaar christen, leef ik dagelijks met Hem en heb ik veel studies gedaan. besef en ervaar ik hoe immens groot, uniek en heerlijk Hij is? Voor mij was het een ontdekking dat ik dat te weinig doe.”

Het hele gesprek met Hans Alblas kun je op de website van Groot Nieuws Radio terugluisteren. Bestel het boek via de site van Hans.

Datum: 21 februari 2019
Auteur: Groot Nieuws Radio - Redactie Christelijknieuws
Foto: Hans Alblas
Website: http://www.grootnieuwsradio.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Vrijheid
17 aug

Vrijheid meer

Woorden
10 aug

Woorden meer

Beker
03 aug

Beker meer

Ezel
20 jul

Ezel meer

Slangen
13 jul

Slangen meer

Sjalom
16 jun

Sjalom meer

Schaduw
18 mei

Schaduw meer