MENU
Evangeliseren in Colombia is niet zonder gevaar

Evangeliseren in Colombia is niet zonder gevaar

08 maa

Wat een mega prachtig land is Colombia toch. Elke zaterdagavond zien we de mooiste beelden langskomen in Wie is de Mol. Maar naast een unieke plek voor een spannend spel, is Colombia ook een heftig land: een land met een bijna onzichtbare oorlog. Het is een land waar christenen worden vervolgd om hun geloof.

Diep in de jungle in het noorden van Colombia woont een van hen: Agustina. Ze trekt er vaak ’s nachts op uit om andere mensen over de Here Jezus te vertellen. En dat is zeker niet zonder gevaar.

Het is nogal een onderneming om bij het huis van Agustina te komen. De weg is lang, hobbelig en een rivier zonder brug vormt een uitdaging. Het laatste stuk is zelfs te steil en te smal voor auto’s. Agustina is al tien jaar christen en de afgelopen twee jaar heeft ze al haar energie en tijd gestoken in het vertellen over de Here Jezus. Agustina kan, omdat ze deel uitmaakt van een inheemse stam, komen waar de ‘blanke’ mensen niet mogen komen. De inheemse stammen in Colombia hebben namelijk recht om in hun eigen gebied eigen regels te voeren. Meer dan eens zijn Agustina en Hector door stamoudsten gevangengezet om hun christelijke geloof. De angst voor het christendom ontstaat omdat men bang is dat het christelijk geloof een einde betekent voor de lokale cultuur en traditie. Dit zorgt ervoor dat inheemse christenen fel bestreden worden.

Buitengesloten
“Wanneer een inheemse Colombiaan christen wordt, betekent dat dat hij of zij uit de gemeenschap wordt gezet. Deze christenen worden vaak buitengesloten en gediscrimineerd. Dit zorgt ervoor dat ze achterlopen op de rest. Ze krijgen bijvoorbeeld geen toegang tot land en medische zorg”, vertelt Javier, een zendeling in het noorden van Colombia.

Agustina en Hector trekken de jungle in om over de Here Jezus te vertellen. Hun liefde voor mensen die de Here Jezus nog niet kennen is groter dan de angst op gepakt te worden. Samen met hun kinderen bedenken ze manieren om het evangelie te verspreiden. Voordat ze ’s nachts op pad gaan, onderzoeken ze met elkaar welke weggetjes ze het best kunnen nemen en welke inheemse leiders er zijn. Ze praten met mensen die openstaan voor het evangelie. En ze zorgen dat ze op een veilige plek kunnen logeren.

Colombia en christenvervolging
Colombia is een land met vrijheid van godsdienst, maar in gebieden waar inheemse stammen officieel autonomie hebben, worden christenen vervolgd. Daarom kan er ook weinig gedaan worden voor mensen die vervolgd worden. De overheid kan en wil er eigenlijk niet op reageren. Niet alleen inheemse christenen lijden om hun geloof, ook in bepaalde gebieden waar paramilitaire groepen de dienst uitmaken is het soms gevaarlijk om in de Here Jezus te geloven.

Open Doors werkt al drie jaar samen met Agustina en Hector. We helpen hen met pastorale zorg, omdat hun werk best zwaar is. Daarnaast hebben we hen financieel ondersteund zodat ze met een eigen bedrijf beter in hun eigen inkomen kunnen voorzien.

De vervolgde kerk van Colombia met eigen ogen ontmoeten? Deze zomer vertrekt er in juli een jongerenreis naar Colombia. Je ontmoet vervolgde kinderen en jongeren en trekt een paar dagen met hen op. Enthousiast? Meer info op de website van Open Doors

Datum: 8 maart 2019
Auteur: Open Doors
Foto: © Christelijk Nieuws
Website: http://www.opendoors.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: