MENU
Goed dat er een landelijk onderzoek komt naar studentenwelzijn

Goed dat er een landelijk onderzoek komt naar studentenwelzijn

19 maa

De Tweede Kamer heeft vandaag besloten dat er een breed landelijk onderzoek naar studentenwelzijn komt. Coalitie-Y, de jongerencoalitie van NJR, ISO, LSVb, JOB, CNV Jongeren, PerspectieF en Eppo Bruins van de ChristenUnie (foto), zijn verheugd dat dit onderzoek er – na lang aandringen – komt. De laatste tijd zijn er veel signalen van stress, depressie en burn out-klachten bij studenten. Enkele instellingen hebben hier zelf al onderzoek naar verricht, maar het ontbreekt aan landelijk inzicht in de problematiek.

“Studentenwelzijn is afhankelijk van veel factoren. Het is belangrijk dat de oorzaken in feiten uitgedrukt kunnen worden. De Kamer neemt met dit onderzoek een goede en belangrijke stap,” zegt Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO).

Eppo Bruins (foto), onderwijswoordvoerder van de ChristenUnie, is ook tevreden dat dit onderzoek er nu gaat komen: “Het is van groot belang dat de omvang van de prestatiedruk en psychische klachten onder studenten in beeld worden gebracht. Zo kunnen we monitoren hoe de situatie zich ontwikkelt en vooral welke beleidsmaatregelen de prestatiedruk onder jongeren in de toekomst verhogen of verlagen. Daarom hebben we deze motie van GroenLinks van harte gesteund.”

Studentenwelzijn staat inmiddels op de agenda bij onderwijsinstellingen, maar dit onderzoek is belangrijk om inzichtelijk te maken hoe groot het probleem is. Het RIVM voorspelt dat mentale druk onder jongeren in de toekomst veel zorg zal vragen. Met dit onderzoek komen er hopelijk oplossingen om dit te voorkomen. Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): "Waar studenten bezwijken onder de hoge druk, blijven echte maatregelen uit. Nu er onderzoek komt naar de oorzaken van de druk onder studenten kan er eindelijk actie worden ondernomen om de druk op studenten te verlagen."

Datum: 19 maart 2019
Auteur: Christenunie - Gerrit van den Berg
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Vrijheid
17 aug

Vrijheid meer

Woorden
10 aug

Woorden meer

Beker
03 aug

Beker meer

Ezel
20 jul

Ezel meer

Slangen
13 jul

Slangen meer

Sjalom
16 jun

Sjalom meer

Schaduw
18 mei

Schaduw meer