Kinderen zijn de grootste slachtoffers van cycloon Idai

De internationale hulporganisatie World Vision heeft het hoogste rampenniveau uitgeroepen voor Mozambique, Zimbabwe en Malawi, die getroffen zijn door de cycloon Idai. Kinderen zijn de grootste slachtoffers.

“Onze teams ter plaatse horen de meest vreselijke verhalen over hoe de cycloon alles verwoestend over het land raasde. Kinderen raakten hun ouders kwijt, huizen zijn verwoest en oogsten verloren gegaan”, aldus Joseph Kamara, die de hulp voor World Vision in de havenstad Beira coördineert.

“Het gevaar bestaat dat er in Mozambique

en Zimbabwe verschillende dammen breken

doordat de absorptiecapaciteit is bereikt.”

“Het gevaar bestaat dat er in Mozambique en Zimbabwe verschillende dammen breken doordat de absorptiecapaciteit is bereikt”, vreest Kamara. Hij meldt dat het nog steeds hevig regent in Beira en dat er nog meer regen is voorspeld voor de komende dagen. In sommige gebieden staat het water bijna 8 meter hoog.”

In Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn meer dan 1.100 mensen omgekomen. Vooral kinderen lopen het risico gewond te raken, honger te lijden of ziek te worden. Velen van hen zijn gescheiden van hun familie en staan er nu alleen voor. “De mensen zijn wanhopig, aangezien vele gebieden nog niet door de hulpverleners zijn bereikt. We maken ons ernstig zorgen over de kinderen, omdat zij het meest kwetsbaar zijn” aldus Kamara. Het kost veel moeite voor de hulpverleners om de slachtoffers te bereiken. De verwachting is dat de volledige omvang van de ramp nog veel groter is dan nu gedacht.

De ramp volgt op een lange droogteperiode die in verschillende regio’s tot massale mislukte oogsten heeft geleid. Alleen al in Mozambique ontvluchten naar schatting een half miljoen mensen de watermassa. In Zimbabwe zijn ongeveer 50.000 mensen ontheemd geraakt.

Het belangrijkste aandachtspunt voor de

komende zes maanden is de bescherming

van de kinderen.

Het belangrijkste aandachtspunt voor de komende zes maanden is de bescherming van de kinderen. Daarnaast richt de organisatie zich op activiteiten om de verspreiding van ziekten te voorkomen, zoals het geven onderdak, schoon drinkwater en het bouwen van (tijdelijke) sanitaire voorzieningen. World Vision coördineert haar hulp met verschillende VN-organisaties, andere hulporganisaties, de overheid, gemeenschappen en kerkelijke organisaties.

World Vision is in alle drie de landen die door de overstromingen zijn getroffen – Mozambique, Zimbabwe en Malawi – al vele jaren actief met ontwikkelingssamenwerking voor de lange termijn en is daardoor in staat om snel hulp te bieden. In de gebieden die kunnen worden bereikt, is de hulporganisatie begonnen met de distributie van hulpgoederen aan duizenden gezinnen.

Marlies Wegerif
© World Vision
22-03-2019
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies