MENU
Zonnepark op voormalige zweefvliegstrip vliegbasis

Zonnepark op voormalige zweefvliegstrip vliegbasis

29 maa

Omwonenden van Vliegbasis Eindhoven hebben een zonnepark ontwikkeld op het Defensieterrein. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser opende het 11.040 panelen tellende zonnepark vandaag. “11.040 panelen, wat slim gedaan. 040 is het kengetal van Eindhoven. Maar volgens de voorzitter van de coöperatie Zonnepark Welschap is het toeval.”

Vertegenwoordigers van Defensie en de coöperatie zetten samen het zonnepark symbolisch aan. Zonnepark Welschap is het grootste zogenoemde postcoderoosproject (officieel de Regeling Verlaagd Tarief) van Nederland. Het levert jaarlijks een kleine 3 miljoen kilowattuur schone energie, goed voor zo'n 900 huishoudens.

Vliegbasis Eindhoven wilde al langer bijdragen aan het opwekken van duurzame-energie. Defensie stelt daarvoor 2,5 hectare van de voormalige zweefvliegstrip beschikbaar. Samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Eindhoven en 5 regionale energie-coöperaties zorgden voor de daadwerkelijke realisatie.

De postcoderoosregeling maakt het mogelijk om gezamenlijk energie op te wekken zonder dat zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen. Daarvoor richten de deelnemers een coöperatie op waarin alle rechten en verplichtingen worden ondergebracht.

Deelnemers investeren in een zonnepark door zich in te schrijven voor een aantal paneeldelen. Voorwaarde voor deelname is dat iemand binnen het gebied van aaneengesloten postcodes rondom de productielocatie woont. Dit wordt een postcoderoos genoemd. De regeling is onderdeel van het nationaal Energieakkoord.

Datum: 29 maart 2019
Auteur: Defensie
Foto: © Defensie
Website: http://www.defensie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: