MENU
Vuurvlam

Vuurvlam

30 maa

COLUMN - Als Ašron en zijn zonen klaar zijn voor hun taak, brengen ze hun eerste offers volgens de voorschriften die God aan Mozes had gegeven. Er worden zondoffers, brandoffers en vredeoffers gebracht. En als alles op het altaar ligt, ontvangt IsraŽl de priesterzegenÖ

Zie je het voor je? Ašron in zijn prachtig hogepriesterlijk gewaad, die daarna samen met Mozes de Tabernakel ingaat. Heel IsraŽl kijkt toe. Wanneer ze weer naar buiten komen, zegenen ze samen het volk opnieuw. Tegelijkertijd verschijnt er een vuur, dat van God uitgaat en alles wat op het altaar ligt volkomen verteert. Iedereen die dit ziet, juicht en knielt in vrees en aanbidding neer. Wat een euforie!

Tegelijkertijd verschijnt er een vuur,
dat van God uitgaat en alles wat op het
altaar ligt volkomen verteert.


MaarÖ, dan slaat de stemming in ťťn keer om. De twee oudste zonen van Ašron, Nadab en Abihu, nemen hun eigen vuur mee en willen op die manier reukwerk aan God brengen. Maar het is niet wat Hij heeft geboden. Dezelfde vlam verteert nu henzelf! Heftig.

Wat het nieuws over IsraŽl betreft, kan de gevoelswijzer ook flink heen en weer slaan. Vorige week donderdag, tijdens Poeriem, twitterde president Trump: Ďna 52 jaar (na 1967) is het nu de tijd voor de VS om IsraŽls soevereiniteit over de Golanhoogten te erkennení. En afgelopen maandag maakte Trump zijn verklaring in het bijzijn van Netanyahu in het Witte Huis officieel. Dezelfde maandag, ís morgens vroeg was het raak: een raket vanuit de Gazastrook kwam ten noorden van Tel Aviv op een huis neer, waarbij zeven gewonden vielen. IsraŽlische acties in Gaza volgden.

Een raket vanuit de Gazastrook kwam ten
noorden van Tel Aviv op een huis neer,
waarbij zeven gewonden vielen.


In Nederland was het twitteraar Mieke Zagt, die de HEMA bestookte om te stoppen met de verkoop van IsraŽlische ĎEfratí wijn die uit betwist gebied zou komen. Maar dat blijkt niet het geval. Nog geen dag later was de wijn, mede vanwege deze 'tipí juist helemaal uitverkocht. Het bericht ging viral en haalde o.a. de Jerusalem Post.

Belangrijk ondertussen ook voor ons, om Gods voorschriften in ons leven serieus te nemen. ĎOnze God is een verterend vuurí, zegt de briefschrijver aan de HebreeŽn. Maar gelukkig is Hij ook een schuilplaats. Want ook wij hebben een Hogepriester die zijn offer voor ons bracht en ons zegentÖ

Sybe de Vos

Column n.a.v. Leviticus 9:1-11:47 (wekelijkse synagoge lezing) en de actualiteit. Afbeelding: Vuurvlam. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 30 maart 2019

Datum: 30 maart 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

7 december 2019 Ladder
30 november 2019 Levend water
23 november 2019 Levenslicht
16 november 2019 Verschijning
9 november 2019 Eenling

Meer nieuws:

Ladder
07 dec

Ladder meer

Eenling
09 nov

Eenling meer

Boog
02 nov

Boog meer

Afscheid
05 okt

Afscheid meer

Staand
28 sep

Staand meer

Altaar
21 sep

Altaar meer

Vogeltje
14 sep

Vogeltje meer