MENU
Hans Eschbach overleden

Hans Eschbach overleden

29 maa

Op 26 maart is ds. Hans Eschbach, oud-directeur van het evangelisch Werkverband overleden. Ds. Hans Eschbach is van de oprichting in 1995 tot aan 2012 actief geweest voor het Evangelisch Werkverband als respectievelijk bestuurslid, voorzitter en directeur.

Hans Maat: 'Velen hebben hem gekend en warm herinneringen aan hem. We verliezen in hem een krachtige en betrokken stem in de Protestantse Kerk, maar ook een liefhebber van onze Heer Jezus Christus. Wij vragen u om voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen te bidden.

We zullen hem missen en het afscheid
komt altijd te vroeg. Zijn humor en
scherpe blik behield hij tot het laatst.


In de afgelopen periode van ziekte heb ik hem vaak mogen bezoeken tot ik anderhalve week geleden afscheid van hem moest nemen. We hebben veel gebeden, gepraat en er is ook gehuild, natuurlijk. We zullen hem missen en het afscheid komt altijd te vroeg. Zijn humor en scherpe blik behield hij tot het laatst.

We zullen hem allemaal missen. U heeft misschien eigen herinneringen aan hem of aan de tijd dat hij de organisatie leidde. Mocht u willen meeleven maar geen adres hebben voor een kaart of een wens voor zijn vrouw Kea en de kinderen en kleinkinderen, dan kunt u deze ook sturen naar het Evangelisch Werkverband. Wij zorgen er dan voor dat het bij de familie komt.'

O Naam aller namen, aan U alle eer.
Niets kan mij ooit scheiden van Jezus mijn Heer:
Geen dood en geen leven, geen moeite of pijn.
Ik zal eeuwig zingen, dicht bij U zijn.


In memoriam
Jelle de Kok, predikant-toeruster heeft nauw met hem samengewerkt en heeft hieronder een in memoriam geschreven.

Hoe zou het zijn als?
Dit was een typerende uitspraak voor Hans Eschbach. Het is deze manier van denken die hem tot grote creativiteit heeft gebracht in de plaatselijke kerk en de landelijke kerk. Hans was één van de inspirators voor de oprichting van het Evangelisch Werkverband. Nadat hij met collega’s een manifest had geschreven, werkte hij mee aan de vormgeving van een evangelische beweging binnen de PKN. Eerst als bestuurslid en voorzitter. Later als directeur. Hoe zou het zijn als er allemaal kleine groepen zouden ontstaan die als vernieuwende cellen in de kerk werkzaam zijn? Zo werd het gemeentegroeigroepenplan geboren. Hoe zou het zijn als we iedereen een welkom thuis ervaring zouden geven? En zo werd een toer georganiseerd door Nederland: Welkom thuis. De evangelist Hans gaf vorm aan een diep verlangen om mensen te bereiken met het goede nieuws van Jezus Christus. Hoe zou het zijn als de kerk zwanger wordt van nieuwe kinderen? En zo werden de Protestantse pioniersplekken geboren. Later overgenomen door de landelijke kerk. En hoe zou het zijn als we zorg dragen voor al die gelovigen die uit andere delen van de wereld hier komen wonen? En zo werd Hans een voortrekker in zorg voor de migrantenkerken. Tot het laatst hadden wij contact en deelde Hans zijn visie om de kerk in Nederland te vernieuwen. Daarbij speelde toerusting, het inzetten van kleine groepen voor de vernieuwing (GGG), en inspirerende, eigentijdse en verrassende bijeenkomsten een telkens terugkerend thema.

Nadat hij te horen had gekregen dat hij ernstig ziek was zei hij: ik ga hemelen. Jullie moeten de fakkel van evangelische vernieuwing maar verder dragen. Je krijgt mijn fakkel, want helaas, ik kan hem niet meer zelf verder dragen.

Ds. Jelle de Kok, voormalig bestuurslid, en nu predikant toeruster van het EW

Datum: 29 maart 2019
Auteur: Evangelisch Werkverband
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.ewv.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: