MENU
Twee weken nadat orkaan Idai over Mozambique raasde

Twee weken nadat orkaan Idai over Mozambique raasde

01 apr

Het is twee weken geleden dat orkaan Idai over Mozambique raasde. De chaos is groot en nog lang niet voorbij. Mensen lijden al weken honger. Ze vechten letterlijk om brood en schoon drinkwater is nog niet genoeg voorhanden.

Dorcas-medewerkster Lysanne is in Mozambique en ze schreef: ‘ De eerste week na de cycloon moesten mensen kiezen: óf sterven door helemaal niets te drinken, óf het risico nemen om nare ziektes op te lopen door te drinken uit modderplassen. Wat een verschrikkelijke keuze...’

Wat doet Dorcas op dit moment?
Razendsnel is er een plan gemaakt waar wij de beste noodhulp kunnen verlenen. Dit kon snel omdat wij al in Mozambique werken. Ons lokale kantoor is beschadigd maar is nog wel in gebruik. We hebben besloten om ons te richten op het gebied Nhmantanda, waar 300.000 mensen getroffen zijn. Dit ligt in de buurt van ons kantoor in Chimoio, wat helpt om snel in actie te komen. Bovendien richten andere organisaties zich vooral op hoofdstad Beira.

In dit gebied helpen we door zeil uit te delen waar mensen droog onder kunnen zitten. Daarnaast zorgen we voor schoon water met behulp van waterfilters. Dat is erg belangrijk want ziektes zoals cholera liggen op de loer. Elk waterfilter kan drie huishoudens van schoon water voorzien. Verder verlenen we in opvangcentra (bijvoorbeeld kerken of scholen) dekens, hygiënepakketten en voedsel.

Hulp uitgelicht: voedseldistributie
Onze lokale medewerkers en Lysanne en Jan Jacob moesten er deze week een lange tocht voor afleggen. De wegen zijn weggeslagen (soms meters naar beneden) en bruggen weggevaagd. Potten en pannen werden ingeladen om zoveel mogelijk mensen van eten te voorzien. Deze mensen waren soms al dagen aan het wachten op voedsel. En dat in een hitte van meer dan 30 graden. De organisatie van het uitdelen van het voedsel verliep gestructureerd. Anders zouden mensen elkaar kunnen aanvallen, wat soms ook dreigde te gebeuren.

Lysanne en Jan Jacob vervolgden hun tocht door het getroffen gebied Nhmantanda. Ze zagen bijvoorbeeld hoe mensen onder een afdekzeil leefden en dat de chaos groot was.

Hulp in Mozambique: dat lukt alleen samen
Om alle hulp zo snel en effectief mogelijk op te starten en straks door te zetten is samenwerking met andere organisaties essentieel. Wij werken bijvoorbeeld samen met diverse lokale partners om zo de mensen te bereiken die het meest getroffen zijn. In Nederland trekken we samen met de leden van het Christelijk Noodhulpcluster (naast Dorcas zijn dat: EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) op om mensen te betrekken bij en aandacht te vragen voor deze ramp. Een deel van de door deze organisaties ontvangen giften zal via Dorcas besteed worden. Hetzelfde geldt ook voor giften aan enkele landelijke kerkverbanden. ZOA support ons bovendien door en noodhulpspecialist vanaf volgende week voor een aantal weken toe te voegen aan ons team in Mozambique.

Geweldig is ook dat er in veel Dorcas-winkels ook een donatiemogelijkheid is speciaal voor Mozambique. Kent u de winkels niet? Ga naar dorcas.nl/winkels en kijk waar een winkel in de buurt is.

Datum: 1 april 2019
Auteur: Dorcas
Foto: Dorcas
Website: http://www.dorcas.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: