Stichting Schreeuw om Leven stopt tijdelijk met het waken bij abortusklinieken

Stichting Schreeuw om Leven stopt tijdelijk met het waken bij abortusklinieken. Vorige week werd een vrouw die de kliniek bezocht door de pers gefotografeerd. Ook de veiligheid van medewerkers staat op het spel. “We nemen onze verantwoordelijkheid, we nemen een pas op de plaats en trekken ons terug zodat de rust en veiligheid terugkomt voor onze wakers en voor de vrouwen”, vertelt directeur Kees van Helden aan Groot Nieuws Radio.

Het was voor Van Helden een moeilijke beslissing. “Vrijdag hebben we een vrouw in Utrecht gesproken die 20 weken zwanger was. Door onze hulp heeft ze gekozen om de abortus af te zeggen. Dinsdag spraken we een vrouw in Rotterdam die 10 weken zwanger was. Die vrouwen laten we nu in de steek.”

Keuzegesprek

“Zolang we merken dat we vrouwen hulp aan kunnen bieden waardoor ze de abortus afzeggen, dan is er structureel echt iets fout in de keuzegesprekken bij abortuscentra”, vertelt Van Helden bij Groot Nieuws Radio. “Iemand die de abortus uitvoert en daar ook zijn geld aan verdient, zou niet de keuzegesprekken moeten doen. Hij kan geen objectief en eerlijk advies geven aan een vrouw in nood.”

Slappe hap

Kritiek krijgt Schreeuw om Leven, onder andere van Joop van Ooijen van de organisatie ‘Jezus redt’. Hij vindt het besluit van Schreeuw Om Leven ‘slappe hap’ en vindt dat ieder kind het waard is om voor te blijven demonstreren. Van Helden: “Joop van Ooijen demonstreert echt, hij staat voor de kliniek met een spandoek waarop staat ‘abortus is moord’. Maar vrouwen die bij een abortuskliniek komen, zitten niet te wachten op een veroordeling, die hebben hulp nodig.”

Beeldvorming

Van Helden stoort zich aan de beeldvorming die ontstaat over organisaties die tegen abortus zijn. “De media husselt al die partijen door elkaar, het wordt op één hoop gegooid. (…) Wij hebben een andere manier van werken. Wij zijn niet alleen tegen abortus, wij zetten ook de stap om vrouwen in nood te helpen. Dat is een verschil met de manier van Joop van Ooijen.”

Schreeuw om Leven krijgt afgelopen jaren steeds meer hulpvragen, stelt Kees van Helden. “In 2014 hadden we tachtig hulpvragen. In 2018 is dat aantal gegroeid naar 520 hulpvragen. Dat is een hele forse groei, ze weten ons steeds meer te vinden.”

Het hele gesprek met Kees van Helden kun je terugluisteren op de website van Groot Nieuws Radio via de link hieronder.

De afgelopen maanden is er na een uitzending van EenVandaag (16 januari 2019) veel aandacht geweest in de media en de politiek voor het “waken” bij abortuscentra waarbij vrouwen, die daar behoefte aan hebben, op een respectvolle manier hulp wordt aangeboden bij hun zwangerschap. Dit heeft ervoor gezorgd dat Schreeuw om Leven dreigmails ontving en voorbijgangers zich agressief gedroegen bij de kliniek tegenover de vrijwilligers (veelal vrouwen).

Ook kwam het voor dat mensen zich voordeden als (onbedoeld) zwanger, en speciaal voor een TV-team situaties in scene werden gezet en er opnamen van werden gemaakt. Dit alles geeft niet alleen een verkeerd beeld van de situatie bij abortuscentra, maar resulteert ook in onveilige en ongewenste situaties voor zwangere vrouwen die een kliniek bezoeken én voor de vrijwilligers van Schreeuw om Leven. Hiervan is melding gemaakt bij de politie en lokale overheid en om advies gevraagd.

Schreeuw om Leven staat vóór het ongeboren leven en heeft oog voor moeder én kind. Onze medewerkers bij de abortuscentra attenderen vrouwen op een respectvolle en liefdevolle wijze op alternatieven voor een abortus. Het kind is meestal niet het probleem maar het zijn de omstandigheden die vrouwen regelmatig richting een abortus drijven. Gesprekken bij abortuscentra leiden ertoe dat elke week minimaal één vrouw gebruik maakt van ons hulpaanbod. Het waken bij de abortuscentra wordt hervat als duidelijk is dat de veiligheid van vrijwilligers en van onbedoeld zwangeren kan worden gewaarborgd.

Groot Nieuws Radio
© Henk-Jan Oudenampsen
04-04-2019
Samenleving
https://www.grootnieuwsradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies