MENU
Dinsdag 9 april zijn er verkiezingen in Israel

Dinsdag 9 april zijn er verkiezingen in Israel

08 apr

Welke partij gaat de komende verkiezingen in Israel winnen? Wie wordt de nieuwe premier? De huidige regering bestaat uit voornamelijk orthodoxe en ultraorthodoxe partijen, die geloven dat God Judea en Samaria heeft toegezegd aan het Joodse volk. Deze partijen zullen niet zomaar accepteren dat daar een zelfstandige Palestijnse staat komt.

Helaas zijn de ultraorthodoxe partijen nogal anti-Messiasbelijdende Joden. Dat komt onder meer tot uiting in tegenwerking bij hun immigratie in Israel. Het lijkt erop dat in hun visie alle Joden welkom zijn in Israel, behalve Messiasbelijdende Joden.

De deelname van ultraorthodoxe partijen aan de regering kost Israel veel geld. Omdat maar 50 procent van de ultraorthodoxe Joden werkt en de andere 50 procent rabbijnse werken bestudeert in de yeshiva’s eisen ze financiële tegemoetkoming voor degenen die niet werken. Het aantal ultraorthodoxe Joden wordt geschat op 1 miljoen en hun aantal groeit.

Het is spannend wat de uitslag van de verkiezingen wordt. Wordt Benjamin Netanyahu van de Likud partij opnieuw premier? Of zijn belangrijkste concurrent Benny Gantz van de ‘Blue and White’ partij? De Heere weet het. Laten we ervoor bidden en de uitslag in de handen leggen van de God van Israel.

De belangrijkste kwesties de komende maanden zijn de dreiging van Iran, Hamas en Hezbollah en het Vredesplan van de Amerikaanse president Trump dat wellicht kort na de verkiezingen zal worden gepresenteerd.

Tegelijk weten we vanuit de Bijbel een aantal zaken zeker, waar de nieuwe premier mee te maken zal krijgen, zoals de doorgaande terugkeer van Joodse mensen vanuit de hele wereld naar Israel, een groeiend aantal Messiasbelijdende Joden en aanhoudende haat van de wereld richting Israel. Op Zijn tijd zal de Heere Jezus vanuit de hemel komen en Zelf de leiding van het land op Zich nemen. De bekering van Israel, die dan plaats zal vinden, zal tot grote zegen zijn voor de hele wereld.

De Knesset is het parlement van de staat Israël. Het bestaat uit één Kamer en telt 120 leden, onder wie een voorzitter. De huidige voorzitter is Yuli-Yoel Edelstein van Likoed. Het gebouw (foto) waarin het parlement samenkomt, draagt eveneens de naam Knesset; het staat in de wijk Givat Ram in het centrum van Jeruzalem.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 8 april 2019
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: