MENU
Netanyahu wint in de gecompliceerde wereld van de Israelische verkiezingen

Netanyahu wint in de gecompliceerde wereld van de Israelische verkiezingen

11 apr

Kehila News Israel - Benjamin Netanyahu is erin geslaagd de verkiezing als IsraŽlische premier te winnen, waardoor dit zijn vijfde termijn is geworden. Na tien jaar is hij nu de langst zittende premier in de geschiedenis van het land.

Om te begrijpen hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen, is het interessant om het complexe IsraŽlische kiesstelsel te begrijpen. Verkiezingen zijn gebaseerd op een landelijke evenredige vertegenwoordiging van de partijen. Dit betekent dat zelfs als ťťn persoon (of partij) een groot aantal stemmen krijgt van het IsraŽlische publiek, hij niet in staat zal zijn om zijn functie uit te oefenen.

Alle partijen moeten erin slagen een drempel van 3,25 procent van de stemmen te overschrijden om in de Knesset (het IsraŽlische parlement) vertegenwoordigd te zijn. Naarmate een partij meer zetels krijgt, worden ze een begeerd blok dat deel wil uitmaken van de coalitie van de premier. En de kleinere partijen kunnen soms meer macht uitoefenen, omdat ze de premier het minimum van 61 Knesset-leden kunnen geven die hij nodig heeft om te regeren.

Bij de verkiezingen van gisteren liepen de twee belangrijkste kandidaten - Netanyahu van de meer rechtse Likud-partij en Benny Gantz van de centristische Blauwe en Witte Partij - met elk 35 zetels, gelijk op. Maar de bepalende factor voor de koploper was gebaseerd op de vraag wie van de blokken de grootste evenredige stemmen had. Uiteindelijk domineerden de rechtse en religieuze partijen en ontvingen zij de overgrote meerderheid, wat Netanyahu een duidelijke voorsprong gaf van 65 mandaten

Gantz's partij vergaarde slechts 55 mandaten. In wezen leidde dit tot een verschil van slechts een paar duizend stemmen, en vanaf dit moment worden de stemmen van de IsraŽlische soldaten nog steeds geteld en konden ze het traject veranderen als er kleinere partijen aan de tafel zouden komen te zitten.

Misschien bent u benieuwd hoe dit zich verhoudt tot het IsraŽlische gelovigen. Ten eerste hebben twee van de ultraorthodoxe partijen, Shas en United Torah Judaism , elk acht zetels gekregen. Het is daarom waarschijnlijk dat Shas de portefeuille van het ministerie van Binnenlandse Zaken zal blijven houden, zoals het al vele jaren het geval is. Als gevolg van haar sterke greep op dit ambt, heeft men verhinderd dat Messiasbelijdende Joden naar IsraŽl immigreren.

Ten tweede zullen deze twee partijen, samen met hun 16 zetels, veel invloed hebben op kritieke kwesties zoals het rabbijnse monopolie op het huwelijk, militaire vrijstellingen voor de ultra-orthodoxen, strikte naleving van de sabbat en andere standpunten.

Niet alleen zou er niets veranderen, maar er is nu ook een grotere orthodoxe invloed die, ondanks de seculiere IsraŽlische meerderheid, eenzijdig de richting van de dagelijkse beslissingen voor de bevolking zal bepalen.

In sommige opzichten is het ironisch dat een seculiere meerderheid niet in staat is om de status-quo te veranderen, maar ťťn verklaring is dat het grootste deel van de seculiere meerderheid van IsraŽl's seculiere bevolking zeer traditioneel is. Toch is er binnen deze wereldlijke aantallen ook een aanzienlijke homogemeenschap en een groeiende trend in de afgelopen jaren van jonge koppels die zich uit het traditionele huwelijk terugtrekken en samenwonen. Alleen al de politieke samenstelling van deze twee groepen staat haaks op een ultraorthodox-Likud/Netanyahu-regering. Velen van hen, met tienduizenden, gaan vrij regelmatig de straat op om te protesteren tegen hun grote ongenoegen over het huidige regeringsbeleid, dus soms is het onbegrijpelijk hoe een zeer rechtse, religieus extreme regering al meer dan tien jaar aan de macht is.

Natuurlijk, aangezien er een strafrechtelijk onderzoek over Netanyahu loopt, is het heel goed mogelijk dat hij er niet in zou slagen om zijn volledige ambtstermijn te vervullen. Hoewel velen geloven dat hij gevangen zit in al deze religieuze en rechtse partijen, kan het zijn dat, als hij veroordeeld wordt, de kleinere partijen de coalitie en hun invloed op de volgende IsraŽlische premier niet langer zouden kunnen behouden. Veel hangt dus af van de uitkomst van dit onderzoek. Hoewel de verkiezingsuitslagen nog niet zijn afgerond, blijven we bidden voor de beste belangen van ons land vanuit een oogpunt van veiligheid, vrijheid van godsdienst, een bloeiende economie en, het belangrijkste, voor Gods doelen en plannen worden gerealiseerd.

Bron: Kenila News Israel

Datum: 11 april 2019
Auteur: Redactie christelijknieuws - Kehila News
Foto: Fox News - videostill
Website: http://www.kehilanews.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: