MENU
Hoe staat het met ons huis

Hoe staat het met ons huis

13 apr

COLUMN - Een melaatse was in bijbelse tijden letterlijk een outsider, een man of vrouw die buiten de omheining van het kamp verbleef en met niemand contact had, dan hooguit met lotgenoten. Een uitzichtloze situatie. Maar Leviticus 14 vertelt over de weg naar herstel. De melaatse wordt naar de priester gebracht, die de geplaagde buiten het kamp tegemoet gaat. Dan volgt een complexe reinigingsprocedure.

Wanneer de Bijbel over melaatsen vertelt, is er vaak een relatie met kwaadsprekerij (Mirjam), hoogmoed (koning Uzzia) of hebzucht (Gehazi). Dat wat in iemandís innerlijk verborgen is, breekt als het ware voor iedereen zichtbaar door naar de oppervlakte. In die zin zouden ook nu velen Ďmelaatsí zijn.

De profeten trokken die lijn door naar
het volk. Ze waarschuwden ervoor, dat
het kwaad niet heel IsraŽl zou aantasten.


De profeten trokken die lijn door naar het volk. Ze waarschuwden ervoor, dat het kwaad niet heel IsraŽl zou aantasten. In Leviticus 14 wordt gesproken over een Ďaangetast huisí: iemandís privť eigendom in Kanašn, maar zeker ook een metafoor voor de hele gemeenschap (lees Spreuken 15:25 en 27). Een huis kon gereinigd worden door stenen weg te breken, de pleisterlaag te verwijderen of, als het niet meer te redden viel, het helemaal te slopen.

Zo ging het volk voor lange tijd in ballingschap, maar sinds 1948 is IsraŽl weer een land met een eigen regering. Naar alle waarschijnlijkheid kan Likudleider Benjamin Netanyahu na de nek-aan-nek-race met Benny Gantz van Blauw-Wit opnieuw een coalitie gaan smeden. Hij wordt daarmee tegelijk de langstzittende premier van IsraŽl. Netanyahu gaf te kennen dat hij een rechtse regering wil vormen, maar ůůk de premier van hťťl IsraŽl wil zijn.

In hoeverre dit bewaarheid wordt, moet de toekomst uitwijzen. In een bijdrage op ĎKehila News Israelí maakt de Messiasbelijdende Carolyn Hyde zich bezorgd over de bestaande verdeeldheid tussen religieuzen en seculieren: ĎHet is als de ijzer met lemen voeten van het beeld uit DaniŽl 2:33; maar de Steen, die zonder mensenhand zal losraken en de hele aarde zal vullen, is onze enige hoop. Dan zal men gaan zoeken naar IsraŽlís ware Koning.í

De Steen, die zonder mensenhand zal losraken en
de hele aarde zal vullen, is onze enige hoop.


Die Koning komt de melaatse tegemoet en zegt: ĎIk wil het, word reiní (Marcus 1:41). Hij leert ons om niet alleen elkaar geen kwaad te doen, maar om ook in onze huizen een middel te zien om dienstbaar te zijn in Zijn Koninkrijk.

Sybe de Vos

Column a.d.h. Leviticus 14:1-15:33 (wekelijkse Tora-lezing) en de actualiteit.
Afbeelding: bouwval. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 13 april 2019

Datum: 13 april 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

17 augustus 2019 Vrijheid
10 augustus 2019 Woorden
3 augustus 2019 Beker
27 juli 2019 Doorstoken
20 juli 2019 Ezel

Meer nieuws:

Vrijheid
17 aug

Vrijheid meer

Woorden
10 aug

Woorden meer

Beker
03 aug

Beker meer

Ezel
20 jul

Ezel meer

Slangen
13 jul

Slangen meer

Sjalom
16 jun

Sjalom meer

Schaduw
18 mei

Schaduw meer