MENU
Rouw in Sri Lanka na aanslagen op kerken en hotels

Rouw in Sri Lanka na aanslagen op kerken en hotels

23 apr

Het is een dag van nationale rouw in Sri Lanka. Op Eerste Paasdag, de dag van waarop christenen wereldwijd de opstanding van Jezus Christus vieren, werden er aanslagen gepleegd op drie Rooms-katholieke kerken en drie vijfsterrenhotels. Open Doors had voor het paasweekend juist nog een persbericht verstuurd met de titel ‘Vervolgde christenen ideaal doelwit tijdens paasdiensten’.

“We stuurden dit bericht uit, omdat het al jarenlang gebeurt tijdens Pasen en ook met Kerst. Dat er tijdens hoogtijdagen van de kerk aanslagen worden gepleegd, vooral in landen waar christenen vervolgd worden om hun geloof”, vertelt Klaas Muurling, woordvoerder bij Open Doors. “Met zo’n bericht en gebedsverzoek hoop je vurig dat het niet gaat gebeuren. En dan gebeurt er zoiets in Sri Lanka.”

300 doden
Inmiddels zijn er al meer dan 300 doden geteld, onder wie drie Nederlanders. Volgens de Sri Lankaanse overheid zit de radicaal-islamitische groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen. De terreurgroep zou geholpen zijn door een internationaal netwerk van terroristen.

Samenkomen
Als aanslagen juist gepleegd worden tijdens Kerst en Pasen, zou dit niet iets moeten betekenen voor de manier waarop christenen dit feest vieren? “Ik denk het juist niet”, vertelt Klaas Muurling. “Kerst en Pasen zijn de meest vreugdevolle dagen, het zijn hoogtijdagen. Christenen willen graag het feest vieren, vooral leden van de vervolgde kerk. Zij hebben die bemoedigingen van het samenkomen als christenen zo hard nodig, daar kijken ze naar uit.”

Discriminatie
Sri Lanka staat op nummer 46 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Klaas Muurling: “Christenen worden op allerlei manieren gediscrimineerd, ze worden vooral in de gaten gehouden door boeddhisten. Vooral lokale, radicale, boeddhistische monniken herinneren bewoners er steeds aan: christenen horen hier niet. Ze worden in de gaten gehouden, beledigd, aangevallen en ze mogen niet begraven worden op publieke begraafplaatsen. Als ze niet meedoen aan boeddhistische feesten,dan worden ze verstoten. Op allerlei manieren hebben christenen te maken met discriminatie en vervolging.”

Het hele gesprek met Klaas Muurling kun je terugluisteren op de site van Groot Nieuws Radio

Dit is hartverscheurend voor christenen in Sri Lanka

Veldwerkers van Open Doors hebben geschokt gereageerd op de bomaanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka. Bij acht bomaanslagen op Eerste Paasdag kwamen bijna 300 mensen om en vielen zeker 500 gewonden. “Dit is hartverscheurend voor christenen in Sri Lanka,” zegt een Open Doors-veldwerker in de regio.

Vroeg op zondag 21 april gingen bijna gelijktijdig bommen af in drie kerken en drie hotels. In de kerken was net de Paasdienst begonnen en in hotels was er een special Paasontbijt georganiseerd. De verslagenheid is groot, zo laten veldwerkers van Open Doors weten. “We weten niet wie het heeft gedaan en ook niet waarom deze aanslagen zijn gepleegd. Bid alstublieft voor ons.”

Een andere veldwerker was onderweg naar een van de getroffen kerken om eerste bijstand te verlenen, toen hij werd gestopt. Vanwege de ingestelde avondklok mocht hij niet verder reizen. Het is ook lastig om contact te onderhouden, laat hij weten: “Alle social media zijn geblokkeerd. Ik kan geen berichten versturen.”

Sri Lanka staat op plaats 46 van de Ranglijst Christenvervolging, de lijst met daarop vijftig landen in de wereld waar christenen het zwaarst worden vervogld. Christenen zijn in de minderheid met bijna 9 procent van de overwegend boeddhistische bevolking. Moslims vormen eveneens een minderheid met 12 procent. Christenvervolging op Sri Lanka komt hoofdzakelijk uit de gemeenschap. Kerken en pastors worden aangevallen door buren en door boeddhistische monniken.

Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, vroeg voor het Paasweekend door middel van een nieuwsbericht nog aandacht voor veilige Paasdagen voor christenen wereldwijd. Bij feestdagen als Kerstmis en Pasen is de angst voor aanslagen groot. “Nu is weer bevestigd dat die angst terecht is”, zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. “Vorige week hadden we zorg om landen waar voorgaande Paasdagen aanslagen waren, zoals in Egypte, Pakistan, Nigeria en Kenia. Dat christenen in Sri Lanka nu doelwit zijn geworden, raakt ons zeer. We staan in nauw contact met onze veldwerkers en hopen hen zo goed mogelijk te kunnen bijstaan.”

De bomaanslagen vonden plaats in de St. Anthony-kerk in Colombo, St. Sebastian-kerk in Negombo, ten noorden van de hoofdstad, en in de Zion-kerk in Batticaloa, een van de grootste kerken in de stad. De aanslagen begonnen tijdens de Paasvieringen. Ook waren er aanvallen in drie hotels. Ook was er een ontploffing bij een hotel bij de dierentuin en bij een politie-inval en arrestaties. Een bom bij het vliegveld werd onschadelijk gemaakt.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De autoriteiten willen niet de namen van de 24 arrestanten vrijgeven. Een woordvoerder zei: “We willen terroristen geen stem geven en we willen geen martelaren van ze maken.”

Open Doors vraagt gebed voor Sri Lanka en de bijna 2 miljoen christenen in het land. Ze hebben dagelijks te maken met vervolging en worden nu getroffen door deze rampzalige gebeurtenissen. “Pasen is de meeste vreugdevolle dag van het jaar voor christenen, omdat we vieren dat Jezus Christus is opgestaan. Dat die dag wordt overschaduwd door dood en verderf, is verschrikkelijk”, zegt Muurling. “We vragen ook te bidden voor de nabestaanden van de slachtoffers en de families van de gewonden.”

Datum: 23 april 2019
Auteur: Open Doors - Groot Nieuws Radio
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.grootnieuwsradio.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: