Doortocht

COLUMN – Terwijl (het christelijke) Pasen alweer voorbij is, duurde de Paasweek voor Israël nog de hele week. Op de eerste dag van Pesach en Ongezuurde broden wordt al eeuwenlang de bevrijding uit de slavernij van Egypte herdacht. Dit gebeurt tijdens de sedermaaltijd, de maaltijd die ook Jezus met zijn volgelingen vierde, vlak voor zijn lijden.

Zeven dagen lang werden en worden er matses gegeten. Vanwege het haastige vertrek uit Egypte namen de Israëlieten hun deeg mee, zonder zuurdesem, een oud middel om brood te laten rijzen. Tegelijk stond dit ook symbool voor de oude cultuur die in Egypte achtergelaten werd. Een nieuw leven in de nabijheid van de eeuwige God zou beginnen (vgl. 1 Korintiërs 5:7).

Op de zevende dag van Pesach staat de

doortocht door de Rode Zee centraal.

Op de zevende dag van Pesach staat de doortocht door de Rode Zee centraal. Het was omstreeks die tijd, dat de Farao spijt kreeg dat hij Israël had laten gaan. Hij kon niet bevroeden dat ze vanwege Gods ‘sterke arm’ dwars door de zee heen geleid zouden worden en dat hij met z’n voltallige leger aan soldaten, paarden en strijdwagens om zou komen.

De doortocht is voor Israël, maar ook voor gelovigen in Jezus een krachtig beeld. Het slavenbestaan voorgoed achter je, die grote wonderlijke God die voor je uitgaat en zich kenbaar maakt als de Ultieme Heelmaker. Wanneer het volk tenminste in zijn spoor blijft wandelen, Hem gehoorzaamt. Wie de Messias van Israël toebehoren, zijn in zijn dood gedoopt (Rom. 6:11).

De messiasbelijdende Israëliër Ron Cantor mocht afgelopen week in de studio van i24 News, de (engelse) Israëlische 24-uurs nieuwszender, vertellen hoe Joden die Jezus belijden deze Joodse feestdagen vieren. Vrijuit kon hij van de dood en opstanding van zijn messias getuigen. Dit is overigens ook steeds meer het geval bij jongere Israëlische gelovigen; zij maken volledig deel uit van de Israëlische maatschappij, dienen in het leger, en zijn Hebreeuws georiënteerd.

Wat komt er van het vredesplan dat Jared Kushner

en Donald Trump over niet al te lang gaan ontvouwen?

Er is nog een weg te gaan, hindernissen te nemen, tellend tot aan de berg Sinaï en Pinksteren, en verder… naar het land dat beloofd is. Voor de staat Israël zijn er ook spannende tijden voor de boeg: de voortdurende dreiging van Hamas, Hezbollah, Iran. Wat komt er van het vredesplan dat Jared Kushner en Donald Trump over niet al te lang gaan ontvouwen? Hoe gaat Netanyahu om met de vele uitdagingen die van buitenaf en van binnenuit op zijn regering afkomen? Hoeveel speelruimte blijft er voor gelovigen in Jezus?

Eén ding is zeker, voor wie op Israëls God vertrouwen, geldt: ‘Ik wil zingen voor de Eeuwige, zijn macht en majesteit zijn groot! Paarden en ruiters wierp hij in zee.’

Sybe de Vos

Column a.d.h. Exodus 13:17-15:26 (Pesach lezing) en de actualiteit.

Aantal woorden: 430. Afbeelding: Golf. Illustratie: Sybe de Vos.

© Sybe de Vos | 27 april 2019

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
27-04-2019
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies