MENU
Albanese familie vindt dankzij zaaigoed nieuwe hoop in hun eigen land

Albanese familie vindt dankzij zaaigoed nieuwe hoop in hun eigen land

09 mei

De laatste jaren vertrekken steeds meer Albanezen uit hun thuisland om elders een betere toekomst op te bouwen. De politieke situatie in het land is de afgelopen tijd erg onrustig, met verschillende gewelddadige demonstraties. Door hoge werkloosheidscijfers en slecht georganiseerd(e) onderwijs en gezondheidszorg, is voor veel Albanezen de toekomst uitzichtloos.

Lek is één van de vele wanhopige Albanezen die in West-Europa een betere toekomst voor zijn familie wilde zoeken. Toen hij op het punt stond om zijn thuisland achter te laten, kreeg hij hulp aangeboden van Zending over Grenzen. Door het Zaaigoedproject heeft Lek een nieuwe kans om in zijn eigen land een bestaan op te bouwen en zijn familie te onderhouden. Nu helpt hij zijn buren die het ook moeilijk hebben.

'Ik wilde Albanië achterlaten op
zoek naar een beter leven'


Vader Lek (49) zag geen enkele kans meer op een hoopvolle toekomst in zijn moederland. Financiële zekerheid was moeilijk te bereiken voor zijn gezin. Lek en zijn vrouw Mbore leven met hun vijf kinderen in een dorp vlakbij de stad Durrës. Lek zegt: “We leefden in diepe armoede en ik kon niet zorgen voor mijn familie. Ik werkte maar een paar dagen per maand en soms nog minder.” Omdat Lek geen geld had voor gereedschappen of zaaigoed was hij niet in staat om zijn stuk land te bebouwen. “Ik voelde me vaak een nutteloze man.”

Thuisland verlaten
Net als veel andere arme en gedesillusioneerde Albanezen besloot Lek zijn thuisland te verlaten om op zoek te gaan naar een betere toekomst. Hij wilde in Duitsland asiel aanvragen. Terwijl hij bezig was met de voorbereidingen voor zijn vertrek, hoorden twee zusters uit de plaatselijke kerk over Leks besluit. Zending over Grenzen werkt samen met deze kerk om steun te bieden aan families die worstelen met armoede en Lek en zijn familie kregen hulp aangeboden via het zaaigoedproject. Kansarme families worden geholpen door zaaigoed, landbouwgereedschap en de nodige kennis en vaardigheden, zodat ze een stukje land kunnen bewerken en op eigen benen kunnen staan. “Ik wilde uit mijn land ontsnappen, aan de situatie ontsnappen”, vertelt Lek. “Ik voelde me hopeloos en mijn familie ook, maar door Zending over Grenzen kreeg mijn familie werktuigen, zaaigoed en levenshoop.”

Delen van de liefde
Een aantal jaar later heeft het gezin van Lek het erg druk met het bebouwen van hun stukje land. Ariana, familiecoördinator van Zending over Grenzen, zegt: “Het Zaaigoedproject is een enorme steun geweest voor de familie. De hele familie is betrokken bij het proces. In het begin konden ze voorzien in hun eigen behoefte aan verse groente en een beetje graan. Deze zomer konden ze ook een deel van hun opbrengst verkopen en voorzien in de behoeften van andere families.”

'Toen ik de eerste opbrengst van ons
werk oogstte, huilde ik gewoon'


Nu Lek het stuk land kan bebouwen, heeft de familie nieuwe hoop voor de toekomst gekregen. Het idee om Albanië achter te laten heeft Lek laten varen. “We zijn dankbaar, omdat dit project ons geholpen heeft om te werken en in onszelf te geloven. Het bemoedigt ons om ons land te waarderen, het te bewerken en zaadjes te planten”, vertelt Lek. “Toen ik de eerste opbrengst van ons werk oogstte, huilde ik gewoon. Het is geweldig. We konden ook een aantal buren helpen. Zij konden hun land ook niet bewerken en wij ondersteunden hen. We delen van de liefde die jullie ons gaven. Moge God u zegenen!”

Datum: 9 mei 2019
Auteur: Willem Folkersma
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: