MENU
Schaduw

Schaduw

18 mei

In het gedeelte van deze week worden de priesters van IsraŽl aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Het volk IsraŽl moet een heilig (zeg maar Ďandersí) leven leiden dan de volken om hen heen, maar de priesters moeten er nog een schepje bovenop doen. Ze mogen niet bij doden komen, geen gebreken hebben en moeten zorgvuldig met de offers van hun volksgenoten omgaan.

Latere geschiedenissen uit de Bijbel laten ons weten dat het vaak misging. Eťn van de kwalijkste voorbeelden lezen we in de eerste hoofdstukken van 1 SamuŽl. De zonen van Eli trokken zich niets van alle wetten aan. Dat dat fout moest aflopen, laat zich raden. Zo priester, zo volk. En toch, als God spreekt tot SamuŽl, is de lamp van God nog niet uitgegaan. Zijn genade is altijd groter!

En toch, als God spreekt tot SamuŽl,
is de lamp van God nog niet uitgegaan.
Zijn genade is altijd groter!


In het boek EzechiŽl vinden we een tegenovergesteld voorbeeld. Daar wordt in hoofdstuk 44:15 een zekere Zadok genoemd. Hij bleef onder alle omstandigheden trouw aan de koning en aan God. En zijn zonen, wandelden in hetzelfde spoor. ĎZonení kun je hier ook lezen als Ďnavolgersí. In tijden dat de meesten afdwaalden, bleven zij trouw hun dienst verrichten voor het volk. Temidden van alle turbulentie vasthouden. Dat leren ook de hoogtijdagen die
in Leviticus 23 worden genoemd. Ze hielpen het volk om te zien naar Hem die alles zou voleindigen. Oorspronkelijk ging het om oogstfeesten, maar de hoogtijdagen vertellen ook wie de Messias is, wat Hij gedaan heeft en nog gaat doen. Ze geven een doorkijkje naar het Messiaanse rijk dat Hij komt brengen. Het is Zijn Ďschaduwí.

Maar zover is het nog niet. Als je de nieuwsberichten leest, kun je er soms mismoedig van worden. Opperrabbijn Benyomin Jacobs en Ojec-voorzitter Piet van Midden schreven deze week in het ND: ĎNederland heeft een ziekte onder de leden die gevaarlijk kan worden. Jodenhaat.í Ook internationaal zie je dat hand over hand toenemen. De dreiging voor IsraŽl vanuit Hamas, Islamitische Jihad, Hezbollah en op de achtergrond Iran lijkt steeds groter te worden.

Hoe goed is het dan om af en toe zoín mooi bericht te lezen: zoals over de plannen van Ashraf Jabari, een vooraanstaand Palestijns zakenman uit Hebron. Hij richtte onlangs een een politieke partij op die pleit voor een eenstaten-oplossing onder IsraŽlisch bestuur. ĎMensen willen economische stabiliteit. We willen dat er een eind komt aan geweld en bloedvergietení, zo stelde hij.

Mensen willen economische stabiliteit.
We willen dat er een eind komt aan
geweld en bloedvergieten


In dezelfde trant was het Sheik Ashraf Jabari die in de afgelopen week een kosjere maaltijd aanbood aan verschillende Joodse leiders uit Judea en Samaria. Hij deed dat tijdens de traditionele ĎIftarí-maaltijd, die moslims eten na het vasten van de Ramadan.

Een ander bericht ging over IsraŽlische studenten van de pre-militaire academie in Nahal Oz, vlakbij de Gazastrook, die een project lanceerden, waarbij de kraters die raketten van terroristen achterlaten, gebruikt worden om bomen in te planten. Een opsteker voor dit door terreur geteisterd gebied. Zo mogen ook wij de moed grijpen om als priesters trouw te zijn aan elkaar en aan zijn volk. Alles in de schaduw van de grote Priester die ons voorging.

Sybe de Vos

Column a.d.h. Leviticus 21:1-24:33 (synagoge lezing) en de actualiteit.
Afbeelding: Schaduw. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 18 mei 2019

Datum: 18 mei 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws: