MENU
De vlag uit

De vlag uit

24 mei

Eťn van de meest bijzondere wetten die aan het oude IsraŽl werd gegeven, was die over het sabbats- en jubeljaar. Na zes jaar ploegen, zaaien en oogsten, lagen de akkers, boomgaarden en wijngaarden er in het zevende jaar rustig bij. Het sabbatsjaar was aangebroken. Alleen dat wat ieder nodig had kon van het land gehaald worden. Ieder voor zich, maar ook de dienaren, werknemers, vreemdelingen en zelfs de dieren.

En als er dan zeven sabbatsjaren voorbij waren, werd het nog mooier. Het vijftigste jaar werd uitgeroepen als Jubeljaar. Op de Grote Verzoendag in dat jaar werd er op de ramshoorn geblazen om vrijheid af te kondigen. Ieder mocht dan terugkeren naar zijn oorspronkelijke eigendom, en als je schulden had werden die kwijtgescholden en wie zich voor geld had moeten verkopen, kreeg zín vrijheid terug. Wat een bevrijding!

De idee erachter was dat het land aan
de God van IsraŽl toebehoort.


De idee erachter was dat het land aan de God van IsraŽl toebehoort. Ö het land mag niet voor altijd verkocht worden, want het land behoort Mij toe. U bent immers vreemdelingen en bijwoners bij Mij (Leviticus 25:23).
In Lucas 4:18 spreekt Jezus daarover, als Hij in de synagoge van Nazareth uit de profetenrol van Jesaja (Jesaja 61) voorleest: ĎDe Geest van de Heer rust op mij, want Hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezondení. Dat goede nieuws is vandaag de dag des te harder nodig. Zeker voor het land.

Sinds donderdag razen er als gevolg van een hittegolf allerlei branden door het land (in het midden en zuiden van het land). Hamasterroristen stuurden vanuit Gaza tenminste tien ballonnen IsraŽl in om brand te veroorzaken. De inwoners van Moshav Mevo Modiíin moesten geŽvacueerd worden. Zeker zestien huizen stonden in vuur en vlam. Torarollen van nabijgelegen plaatsen werden in veiligheid gebracht. Ironisch genoeg gebeurde dit tijdens de Joodse feestdag Lag baíomer, waarop traditioneel vreugdevuren worden ontstoken.

Gelukkig waren er ook goede berichten: de Duitse regering kenmerkte vorige week officieel de BDS-beweging (Boycot, Desinvestering en Sancties) als niet alleen anti-zionistisch, maar ook anti-semitisch. In ons land was het Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, die Denk-leider Kuzu ontmaskerde als verspreider van nepnieuws. De laatste provoceerde onnodig IsraŽlische militairen met een Palestijnse vlag, op een plek waar geen enkele vlag welkom is, om zo IsraŽl in een kwaad daglicht te stellen.

In ons land was het Tweede Kamervoorzitter
Khadija Arib, die Denk-leider Kuzu ontmaskerde
als verspreider van nepnieuws.


Het gaat nog altijd om land, dat van Hem is. IsraŽls roeping was, om vrijheid te proclameren, licht voor de volken te zijn. Eťn ding is zeker: eens zal de banier van de Messias van IsraŽl daar staan en zal er niet meer om getwist worden van wie het land is. Dan wordt vrijheid afgekondigd.
Want op die dag zal de Wortel van IsaÔ er zijn, Die zal staan als banier voor de volken. Naar Hťm zullen de volken vragen. Zijn rustplaats zal heerlijk zijn. (Jesaja 11:10)

Sybe de Vos

Column a.d.h. Leviticus 25:1-26:2 (synagoge lezing) en de actualiteit.
Afbeelding: Banier. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 25 mei 2019

Datum: 24 mei 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws: