MENU
Centrum van de wereld

Centrum van de wereld

08 jun

Zondag is het Pinksteren. De heilige Geest kwam niet onopgemerkt voor de toenmalige bezoekers van Jeruzalem, in wind en vuur (Handelingen 2). Want van de Ďeindení van de toenmalige wereld kwamen IsraŽlieten het Wekenfeest vieren, het feest waarbij de eerste gersteoogst werd binnengehaald (Ruth 1:22). Het was de vijftigste dag (= Pinksteren) na het brengen van de allereerste schoof gerst naar het Huis van God. Maar er was ook vreugde over het geven van het Woord.

Men had namelijk uitgerekend, dat de vijftigste dag ůůk de dag was dat IsraŽl na de uittocht uit Egypte in de woestijn bij de berg SinaÔ was aangekomen en daar de Tien Woorden van God ontving, temidden van vuur en donderstemmen. Volgens Joodse uitleggers in alle 70 talen van de mensheid, want het Woord is niet alleen voor IsraŽl.

In de eerste hoofdstukken van Numeri lezen we hoe dat volk tot een ordelijk leger wordt gevormd. Centraal is de Tabernakel, de Tent waarin de God van IsraŽl verblijft. Vervolgens zijn daaromheen de tenten van de Levieten, naar
de vier windrichtingen, gegroepeerd. De beveiligers van toen. Tenslotte daar weer omheen de twaalf stammen, steeds drie stammen naar elke windrichting. Zů moest IsraŽl op reis gaan, zů moest de kennis van God over de wereld verspreid worden.

Zů moest IsraŽl op reis gaan, zů moest de kennis
van God over de wereld verspreid worden.


In Handelingen 1:8 zei de Heer tegen de apostelen: ĎMaar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.í Volgens messiasbelijdend Joodse uitleggers gebeurde dat in het Tempelcomplex, in de zuilengang van Salomo, waar veel mensen waren. Zo ging het werk van de Geest de hele wereld over, ook naar de volken. Vandaag de dag, nu IsraŽl na lange jaren van ballingschap weer in het land is, zien we hoe de Geest weer temidden van het volk aan het werk is.

Dat gaat niet zonder turbulentie en strijd, zoals dagelijks in de berichten vanuit IsraŽl naar ons toekomen. Zo braken er tijdens de ĎJeruzalem-dagí - de viering van de hereniging van Jeruzalem in 1967 - vorige week zondag rellen uit op de Tempelberg. Tijdens de Jordaanse bezetting was dit stadsdeel voor Joden ontoegankelijk en werden hun synagogen met de grond gelijk gemaakt. De komst van Joden die op deze dag de plaats waar ooit het Huis van God stond wilden bezoeken, werd beantwoord met vliegende stenen en zelfs stoelen van woedende moslims. Botsingen met de IsraŽlische politie volgden.

De komst van Joden die op deze dag de plaats
waar ooit het Huis van God stond wilden bezoeken,
werd beantwoord met vliegende stenen en zelfs
stoelen van woedende moslims.


Op een ander front werd afgelopen donderdag een besloten worshipconcert van messiasbelijdende Joden bestookt (in het bekende Clal gebouw in Jeruzalem) door leden van de orthodox-Joodse groepering ĎLehavaí die zich zorgen maakt dat Joden zouden assimileren, maar daarin zover gaat dat ze elke omgang van Joden met niet-Joden en Arabieren ontwrichten. Veiligheidsdiensten hadden moeite om hen in bedwang te houden.

Op diezelfde dag was er de herdenking van D-day. Precies 75 jaar geleden werd de Franse kust bestormd door geallieerde troepen om West-Europa te bevrijden van de Nazi-terreur. Het duurde nog maanden voordat die tenslotte het zwijgen werd opgelegd. Maar niet voorgoed. Soortgelijke terreur steekt vandaag de dag weer in allerlei vormen de kop op; in de oproepen van de radicale Islam, in anti-Zionisme en in de vervolging van christenen.

Kom Schepper, Geest en verlicht ons door
Uw Woord. Uiteindelijk zullen alle Ďeindení
van de aarde hun knie voor Hem buigen.


Sybe de Vos

Column a.d.h. Numeri 1:1-4:20 (synagoge lezing) en de actualiteit.
Afbeelding: Duif. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 8 juni 2019

Datum: 8 juni 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws: