MENU
Hulpprogramma voor voedselzekerheid in India

Hulpprogramma voor voedselzekerheid in India

27 jun

Elke maand besteden Unie en ABC aandacht aan een 'project van hoop'. In juni is dat een programma voor voedselzekerheid in India. In de provincie Vuyyuru in India zijn de arme Dalit-boeren afhankelijk geraakt van zaad- en kunstmestleveranciers, die steeds hogere prijzen kunnen vragen. In het christelijke Bethelziekenhuis zag men de gevolgen: 42% van de kinderen leidt aan ondervoeding. Daarom startte men in 2012 een voedselzekerheidsprogramma. Het programma richt zich op achttien dorpen in de regio en telt inmiddels 540 deelnemers, van wie 90% vrouwen.

Betere oogsten
Inmiddels zijn de positieve resultaten zichtbaar. Doordat de boeren hun chemische mest en pesticiden zijn gaan vervangen door biologische middelen, is de grond gezonder geworden. Dat leidde na enkele jaren tot meer opbrengst. Zo groeit de oogst van rijst en urd-bonen gestaag. Door daarnaast zelf zaden te produceren, zijn de boeren minder afhankelijk geworden van de grote bedrijven.

Co÷peratie en bank
Al met al zijn de boeren zowel geld gaan besparen als meer gaan verdienen. Met een deel van het overschot hebben ze in het project een oogstverzekering kunnen afsluiten. Deze keert uit op het moment dat de boeren hun oogst verliezen door overstroming of droogte. Ook hebben de boeren zich verenigd in een co÷peratie, waardoor ze beter en goedkoper kunnen inkopen. In 2017 is een aantal vrouwen, na verschillende trainingssessies, een eigen co÷peratieve bank begonnen. Hier kunnen boeren sparen en tegen schappelijke tarieven een lening krijgen. Een grote verbetering ten opzichte van de exorbitante rentetarieven die geldschieters in het verleden berekenden.

Ten slotte hebben nu alle deelnemers bij hun huis een kleine keukentuin, met daarin fruitbomen en groentegewassen voor dagelijkse consumptie. Dat geeft extra inkomsten en gezond voedsel.

Een eigen tractor
Mevrouw Bhallavarapu Jeevana Jyothi (32) is lid van zoĺn co÷peratie. Nadat zij en haar man Venaktanarayana (35) zelf al wat hadden gespaard, konden ze een lening via de co÷peratie krijgen. Door gebruik van de tractor konden ze meer werk verzetten op het land dat ze pachten en nam hun inkomen toe. Ondertussen hebben ze de complete lening terugbetaald en zijn ze eigenaar van hun tractor! Nu willen ze gaan sparen om zelf een stukje land te kopen. Ook dromen ze ervan dat hun kinderen, die nu nog in het dorp op school zitten, later kunnen gaan studeren. Hun toekomstverwachtingen zijn compleet veranderd.

Een gift geven??
Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:
op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project of
op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project
Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Datum: 27 juni 2019
Auteur: Baptisten
Foto: ę Christelijknieuws
Website: http://www.baptisten.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: