MENU
ZOA heeft twee projecten in het door oorlog verscheurde Syrie

ZOA heeft twee projecten in het door oorlog verscheurde Syrie

07 aug

SyriŽ leidt onder de gevolgen van de burgeroorlog, die het land sinds 2011 in zijn greep houdt. De opstand werd hard neergeslagen door het Syrische regime, en naar verwachting blijft Bashar al-Assad president. Maar de oorlog is nog lang niet voorbij.

Miljoenen burgers verkeren in een noodsituatie. Water en voedsel zijn schaars, steden, dorpen en huizen beschadigd en mensen getraumatiseerd. ZOA heeft twee projecten in dit door oorlog verscheurde land.

Aleppo was een belangrijk strijdtoneel tijdens de burgeroorlog. Eind 2016 won het Syrische leger de stad grotendeels terug. In deze grootste stad van SyriŽ heeft ZOA een voedselproject. 500 huishoudens (ongeveer 2500 mensen) krijgen eens per maand een voedselpakket. Dit project duurt zes maanden en is afgelopen juni gestart. Eerder werd dit voedselprogramma succesvol uitgevoerd.

De voedselpakketten bevatten basisvoedingsmiddelen, en worden samengesteld met input van de lokale bevolking. Voordat de pakketten verspreid werden, heeft ZOA een uitgebreide kwaliteitscontrole gedaan om er zeker van te zijn dat de pakketten voldoen aan de Syrische en humanitaire eisen, en om te zorgen dat de pakketten cultureel op maat gemaakt zijn.

Daarnaast heeft ZOA een educatief project voor kinderen in Daraa. Daraa werd bekend als de Ďbakermat van de revolutieí nadat een groep jongens gearresteerd werd omdat ze anti-regeringsleuzen verspreidden. Dit leidde tot het begin van de Syrische opstand in 2011. ZOA herstelde zes scholen in deze stad, inclusief klaslokalen en toiletten. Meer dan 2500 kinderen krijgen schoolspullen. Onderdeel van dit project is psychosociale ondersteuning. ZOA leidt 50 leerkrachten op om psychosociale ondersteuning te bieden, en om specifieke traumaís bij kinderen te kunnen identificeren.

In de zomer is er een speciaal programma voor niet-schoolgaande kinderen en kinderen met een lichamelijke beperking of leerachterstand. 400 kinderen doen dit jaar mee aan de zomerschool. Activiteiten zijn gericht op zowel educatie als psychosociale ontwikkeling, waardoor de kinderen veerkrachtiger worden en in het nieuwe schooljaar kunnen instromen.

Datum: 7 augustus 2019
Auteur: ZOA
Foto: ZOA
Website: http://www.zoa.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: