MENU
Nieuw seizoen: Andries en de wetenschappers

Nieuw seizoen: Andries en de wetenschappers

12 aug

Wat hebben een oud-adviseur van Obama, een van de meest invloedrijke nanotechnologiewetenschapper van het moment en een prijswinnend neurobioloog gemeen? Ze zijn alle drie christen en een greep uit de (inter)nationale gasten die Andries Knevel spreekt in de tweede serie van ‘Andries en de Wetenschappers’.

Is wetenschap een weg tot God, of bestaat het risico dat wanneer je wetenschap gaat bedrijven, je je geloof kwijtraakt? In het tweede seizoen van de spraakmakende serie gaat Andries Knevel op bezoek bij de absolute top van de wetenschap om deze vragen te beantwoorden.

Knevel: “Het is vrij makkelijk om gelovige wetenschappers te vinden. Ze zitten overal. Het jammere is alleen dat mensen denken dat ze er niet zijn, en dat een gelovige wetenschapper een uitzondering is, die je met een lantaarntje moet zoeken. Ik betreur die beeldvorming, want daardoor denken studenten en hun ouders misschien wel dat wetenschap iets is, waardoor je je geloof zou kunnen verliezen.”

In de serie spreekt Knevel een hele reeks christelijke wetenschappers. Onder andere Katharine Hayhoe. Volgens Time Magazine (2014) behoort zij tot de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld en wordt ze beschouwd als een van de belangrijkste stemmen in het klimaatdebat. Ze adviseerde onder meer oud-president Barack Obama.

Ard Louis is opgegroeid in Gabon en studeerde onder meer in Utrecht. Inmiddels is Louis hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Oxford. Onlangs was hij te zien als medepresentator van de Engelse tv-serie ‘Why we are here’ en werkte hij mee aan de documentaire van Morgan Freeman, ‘The story of God’.

James Tour is hoogleraar nanotechnologie en scheikunde aan Rice University in Houston. Tour heeft meer dan 650 wetenschappelijke artikelen geschreven en wordt gezien als een van de meest invloedrijke wetenschappers van dit moment. Hij is afkomstig uit een seculier Joodse familie en kwam op zijn 18e tot geloof.

Eveline van Leeuwen is hoogleraar urbane economie aan Wageningen University, waar zij studie doet naar duurzaamheid op het grensgebied van stad en platteland. Eveline kwam in haar tienerjaren tot geloof en was een aantal jaren voorzitter van een kerkenraad.

Bill Newsome is hoogleraar neurowetenschappen aan Stanford University in Palo Alto (California). Hij heeft tal van artikelen en boeken op het gebied van de breinwetenschappen op zijn naam staan. Als neurobioloog won hij diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Laskar Award. Hij opponeert tegen de stelling ‘Wij zijn ons brein’. Newsome is lid van de Episcopaalse kerk.

Datum: 12 augustus 2019
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: