Eppo Bruins: Meer belasting voor pandjesbazen en minder voor spaarders

Spaarders gaan minder belasting betalen, mensen die geld lenen om winsten te maken door huizen op te kopen en dan te verhuren, gaan juist meer betalen. Een belangrijke stap. De woningmarkt in de steden zit op slot en dat komt mede door mensen die grote hoeveelheden huizen opkopen. Dat willen we breken. Tegelijkertijd is sparen heel verstandig, wat we juist níet willen bestraffen.

Mensen die sparen, gaan belasting betalen over de spaarrente die ze daadwerkelijk hebben gekregen, ook als dat om grotere bedragen spaargeld gaat. Tot voor kort rekende de overheid vanaf een bepaald bedrag met een hoger rendement dan dat je krijgt als je alleen maar spaargeld hebt. Je wordt dus niet langer gestraft voor sparen door middel van een hogere belasting.

Mensen die met geleend geld meerdere huizen of aandelen kopen, gaan dus juist méér belasting betalen. Hiermee wordt het minder aantrekkelijk om huizen te kopen om die vervolgens te verhuren, wat een groot probleem is op de woningmarkt. Dit zogeheten ‘buy-to-let’ is een verdienmodel van pandjesbazen in de grote steden.

Christenunie – Eppo Bruins
© Henk-Jan Oudenampsen
06-09-2019
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies