MENU
Honger naar het Goede Nieuws

Honger naar het Goede Nieuws

09 sep

Johan en Lenie werken sinds een aantal jaren voor OM in Cambodja, een land met een verscheurd en traumatisch verleden. Nog steeds wordt er door de bevolking heel veel geleden. ‘Maar er is hier momenteel zo’n honger naar het Evangelie!’

Zelf werken Johan en Lenie voornamelijk in de sloppenwijken van Phnom Penh. De impact van het Evangelie op de levens van de mensen daar is enorm. Johan: ‘Hopeloosheid en wanhoop voeren de toon. De mensen leven hier in extreme armoede. Ze staan ’s ochtends op zonder te weten of ze ’s avonds te eten hebben. Er is veel huiselijk geweld, veel alcoholmisbruik. Mannen vergokken ook het laatste beetje geld, in de hoop om wat geld te winnen – en veel vrouwen prostitueren zich voor een kom rijst. Geld voor voorbehoedsmiddelen is er niet.

Daardoor zijn er enorm veel zwangerschappen. Vrouwen belanden zo in een vicieuze cirkel: nóg meer huiselijk geweld en nóg meer armoede, nóg meer kinderen die geen eten hebben. En natuurlijk zijn de kinderen daar de dupe van: de vrouwen weten echt niet meer hoe ze voor hen zorgen moeten. Mishandeling en verwaarlozing is het gevolg.

Wij doen wat we kunnen om zulke vrouwen en kinderen te helpen. We geven ouderschapscursussen, we geven eten, we bieden allerlei maatschappelijk werk. Maar we zien pas echte verandering als deze vrouwen tot geloof komen. Wanneer ze Jezus leren kennen, ontstaat er hoop en genezing. Dán veranderen de vrouwen van binnenuit, en daarmee veranderen ook hun gezinnen.’

"We zien pas echte verandering als deze vrouwen tot geloof komen. Wanneer ze Jezus leren kennen, ontstaat er hoop en genezing."

Al bij de geboorte krijgt een kind uit een boeddhistisch gezin een rood armbandje om. Dat armbandje dient ter bescherming tegen boze geesten – en mag daarom nooit meer af. Lenie: ‘Veel kinderen in Cambodja lijden aan vreselijke nachtmerries. Drie jaar geleden waren er in de Engelse les bij OM een aantal kinderen, die door de liedjes en de Bijbelse verhalen begrepen dat armbandjes je niet kunnen beschermen, maar dat alleen Jezus Christus overwinnaar is over boze machten. Zij wilden hun armbandjes daarom niet meer. Drie van hen kregen daarvoor de toestemming van hun ouders. Tijdens een gezamenlijk gebedsmoment in de klas werden de armbandjes doorgeknipt, en op dat moment kregen deze drie kinderen hetzelfde visioen van Jezus.

Dit maakte zo’n indruk op de andere kinderen, en hun ouders, dat veel meer kinderen toestemming kregen om de bandjes door te knippen. Tegenwoordig is er geen rood armbandje meer te bekennen. En: de angstdromen zijn verleden tijd. Binnenkort wordt het eerste meisje, nu 15 jaar oud, gedoopt.’

Tijdens een gezamenlijk gebedsmoment in de klas werden de armbandjes doorgeknipt, en op dat moment kregen deze drie kinderen hetzelfde visioen van Jezus.

Johan: ‘Wat de toekomst brengt, weten we niet. Maar er is hier momenteel zo’n honger naar het Evangelie! Bid alsjeblieft om meer arbeiders voor deze oogst, want nú kan het nog. Er zijn tekenen dat ook Cambodja, net als veel andere landen in deze regio, op slot gaat voor het Evangelie.’ •

Bid voor het werk in Cambodja
Steun het werk van OM met gebed. Bid voor meer arbeiders en vrucht op de arbeid in Cambodja. Samen kunnen we het Evangelie bekend maken onder de minstbereikte bevolkingsgroepen. Meld je aan voor onze Gebedsbrief en ontvang iedere twee weken actuele gebedspunten van OM.

Datum: 9 september 2019
Auteur: Operatie Mobilisatie
Foto: © Christelijknieuws
Website: http://www.operatiemobilisatie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: