Koning

Column – Wanneer Israël eenmaal in het land Kanaän zou komen, was de allerhoogste prioriteit dat het recht gehandhaafd zou worden. Mozes maant het volk om de rechters een belangrijke plaats te geven. In de beginperiode zou het volk zelfs door richters geleid worden. Dat waren geen figuren in toga, eerder hadden ze hun zwaard aangegord voor de strijd.

Maar, het zou kunnen zijn dat men uiteindelijk om een koning vroeg om het volk aan te voeren. Dat was op zich toegestaan, maar men mocht alleen de koning aanstellen die God zou kiezen. Mensen hebben andere denkbeelden als het om koningen gaat, dan God. Bij mensen gaat het om invloed, uiterlijk vertoon (veel vrouwen), militaire macht (paarden en wagens) en veel rijkdom (zilver en goud). Bij God gaat het om het recht: de koning als de hoogste vertegenwoordiger van het recht. De rechtsregels van het koninkrijk van God.

David. Zijn naam betekent ‘geliefde’. Hij is het

‘prototype’ van de Koning die het recht zoekt,

van degene die ‘de Zoon van David’ heet, de

Gezalfde (= Messias) van Israël.

Als we de boeken van de koningen doorlezen, dan zijn er maar weinigen, misschien zelfs maar één, die aan dat criterium voldeed: David. Zijn naam betekent ‘geliefde’. Hij is het ‘prototype’ van de Koning die het recht zoekt, van degene die ‘de Zoon van David’ heet, de Gezalfde (= Messias) van Israël. Die is zowel de wortel als het nageslacht van David. (Matteus 22:45 en Openbaring 22:16)

In de westers georiënteerde landen zijn de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht verdeeld om geen menselijke alleenheersers meer op de troon te hoeven hebben. Zo vertegenwoordigt president Rivlin het huidige moderne Israël en moet hij boven de partijen staan, maar hij heeft geen politieke macht. Langstzittend minister president Netanyahu is nog steeds niet in staat om een rechts blok achter zich te krijgen om een regering te kunnen vormen. Hoe dat straks met de nieuwe verkiezingen zal gaan, blijft nog giswerk.

Netanyahu nam in de afgelopen week deel aan een ceremonie in Hebron. Het was op 4 september 90 jaar geleden dat Arabische relschoppers een gruwelijk bloedbad onder de toenmalige Joodse gemeenschap aanrichtten, waarbij 67 Joden werden vermoord. Hij zei: ‘Ze wilden ons in 1929 verjagen, maar we blijven hier’. Toch was Netanyahu ook degene die in 1998 – onder Amerikaanse druk – met de toenmalige Palestijnse leider Yasser Arafat overeenkwam om zich voor 80 procent uit Hebron terug te trekken. Zo kan oorlogstaal allerlei wendingen nemen. Ook richting Iran. Zal Israël sterk genoeg blijken als het erop aankomt?

Volgens de Joodse traditie is de wereld gebouwd op drie pilaren: waarheid, vrede en recht. Hoe belangrijk is het om ook in ons eigen leven te zoeken naar gerechtigheid, recht en oprechtheid. (Spreuken 1:3) De Messias van Israël liet het niet bij woorden, Hij gaf er zijn leven voor.

Matteus 6:33 ‘Maar zoekt eerst Zijn Koninkrijk en

Zijn gerechtigheid en dit alles zal u bovendien

geschonken worden.’

Sybe de Vos

Column a.d.h. Deuteronomium 16:18 – 21:9 (synagoge lezing) en de actualiteit.

Afbeelding: Kroon. Illustratie: Sybe de Vos.

© Sybe de Vos | 7 september 2019.

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
06-09-2019
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies