MENU
Vogeltje

Vogeltje

14 sep

Column - ‘Wanneer u uittrekt ten strijde…’ Met deze beginregel volgt een lijst met geboden, die over allerlei gebieden gaan: over oorlog en strijd, maar ook over huwelijk, seks en opvoeding, reinheid, zorg voor armen, barmhartigheid, verloren voorwerpen, veiligheid, tot aan de bescherming van dieren toe.

‘Wanneer je uittrekt’, gaat eigenlijk over de praktijk van het leven. Hoe neem je de wet van God met je mee in het leven van elke dag? Naast de grote dingen die we allemaal in het leven tegenkomen, heeft Jezus het in Matteus 5:19 over ‘de kleinste van de geboden’. Volgens de Talmoed is dat Deuteronomium 22:6

Wanneer u onderweg een vogelnest tegenkomt, in welke boom dan ook of op de grond, met jongen of eieren, en de moeder zit op de jongen of op de eieren, dan mag u met de jongen niet ook de moeder meenemen.

Dus, of het nu om de grote zaken in het
leven gaat of om de kleine: God’s liefde
en barmhartigheid mogen steeds voorop
staan,


De belofte die erop volgt is dezelfde als bij het gebod om je vader en moeder te eren: ‘zodat uw dagen verlengd worden’. Dus, of het nu om de grote zaken in het leven gaat of om de kleine: God’s liefde en barmhartigheid mogen steeds voorop staan, zelfs als het om een vogeltje gaat.

Maar er zijn natuurlijk ook de grote issues. Komende dinsdag (17 september), als in ons land de troonrede weer wordt voorgelezen, zijn er in Israël nieuwe verkiezingen. Of er een rechts blok gevormd kan worden met Ayelet Shaked van Yamina is maar zeer de vraag. Volgens Netanyahu’s eigen woorden gaat Likud de ronde niet winnen. Natuurlijk zegt hij dat om kiezers wakker te schudden, maar we weten niet of hij premier zal blijven.

Een week voor de verkiezingen gaf hij aan bereid te zijn gedeelten van de ‘Westoever’ te annexeren. Enkele minuten later maakte Donald Trump bekend dat nationaal veiligheidsadviseur John Bolton was ontslagen, o.a. vanwege zijn houding t.o.v. Iran. Wat dit voor Israël gaat betekenen is nog alleszins onduidelijk. Ook hangt er nog steeds een militaire campagne tegen Gaza in de lucht. Grote issues waar wijsheid van Boven voor nodig is.

Ondertussen mogen we, als we in het leven
van alle dag ‘uittrekken’, God’s wet met ons
meenemen.


Ondertussen mogen we, als we in het leven van alle dag ‘uittrekken’, God’s wet met ons meenemen en kunnen we met Paulus zeggen: Wees niemand iets schuldig dan elkaar lief te hebben; want wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld. Want dit: U zult geen overspel plegen, u zult niet doden, u zult niet stelen, u zult geen vals getuigenis geven, u zult niet begeren, en welk ander gebod er ook is, wordt in dit woord samengevat, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. De liefde doet de naaste geen kwaad. Daarom is de liefde de vervulling van de wet. (Romeinen 13:8-10)

Sybe de Vos

Column a.d.h. Deuteronomium 21:10-25:19 (synagoge lezing) en de actualiteit.
Afbeelding: vogeltje. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 14 september 2019.

Datum: 14 september 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws:

Weglopen
26 jul

Weglopen meer