Christelijke jongeren willen meer bijbellezen

Ruim 85% van 2400 ondervraagde jongeren wil meer bijbellezen, zo blijkt uit een onderzoek van BEAM, de jongerenafdeling van de EO. De Bijbel is nog steeds een veelgelezen boek onder christelijke jongeren. Toch vindt 80% van de ondervraagde jongeren het een moeilijk boek. Daarom ontwikkelde het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) de Bijbel in Gewone Taal Jongerenbijbel, die zaterdag verschijnt.

‘Vier op de vijf jongeren uit de enquête twijfelt er niet aan dat de Bijbel waar is’, zegt Maarten Vermeulen, hoofdredacteur van EO/BEAM. ‘Tegelijkertijd vinden ze de Bijbel een moeilijk boek. Ook geven ze aan dat ze minder in de Bijbel lezen dan ze zouden willen, onder andere door tijdgebrek, geen zin en omdat ze te druk zijn met school.’ Daarom komt het NBG met deze nieuwe Jongerenbijbel, die hen helpt om te begrijpen wat er staat en wat ze eraan hebben in hun dagelijks leven. Het NBG werkte voor deze uitgave samen met Youth for Christ en EO/BEAM.

Voor en door jongeren

De Bijbel in Gewone Taal Jongerenbijbel (BGT Jongerenbijbel) werd ontwikkeld voor en door jongeren. Jongeren hebben meegedacht met het concept, de inhoud en het design. Het resultaat is een Bijbel met creatieve opdrachten voor doeners en denkers. ‘Daardoor kunnen jongeren er niet alleen in lezen, maar ook ervaren wat God in hun leven wil betekenen’, zegt directeur Bram Rebergen van Youth for Christ. ‘Wij geloven dat zelfs tieners die nooit de Bijbel hebben gelezen, deze Bijbel openslaan. Deze sluit aan bij de belevingswereld van jongeren.’ Dat blijkt ook uit de enquête: Wen Li (15 jaar): ‘Dit is echt een Bijbel die fijn is voor jongeren die de Bijbel ingewikkeld vinden.’ En Meike (16 jaar): ‘Ik vind de Bijbel nu veel aantrekkelijker om te lezen.’

Big issues

De BGT Jongerenbijbel bevat de complete Bijbel in Gewone Taal. Er staan inleidingen in op de Bijbel en op de afzonderlijke bijbelboeken. Verspreid door deze bijbel staan ruim 350 denk- en doe-opdrachten bij bijbelteksten. Achterin zitten themapagina’s over 18 ‘big issues’ in het leven van jongeren, zoals sociale media, identiteit, pesten, seks en relaties en keuzes maken.

De BGT Jongerenbijbel wordt gepresenteerd aan jongerenwerkers tijdens het Youth for Christ trainingsevent op 28 september in Woerden.

Bijbelgenootschap – Peter Siebe
© Henk-Jan Oudenampsen
26-09-2019
Jongeren
https://www.bijbelgenootschap.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies