MENU
Staand

Staand

28 sep

COLUMN - ‘Vandaag staat u allemaal voor het aangezicht van de Eeuwige, uw God: uw stamhoofden, uw oudsten en uw gerechtsbeambten, alle mannen van Israël, uw kleine kinderen, uw vrouwen, en uw vreemdeling die in het midden van uw tentenkamp is, van uw houthakker af tot uw waterputter toe…’

In de laatste woorden van Mozes klinkt urgentie. Een kernwoord in dit gedeelte van Deuteronomium is ‘vandaag’. Vandaag sta je voor de levende God èn voor de keus om Hem te dienen of niet! Een keus voor leven óf dood. Mozes zegt dit voor zijn toehoorders, degenen die op dat moment voor hem staan, maar óók tegen degenen, die er op dat moment níet staan. (Deuteronomium 29:15) Indirect spreekt hij dus over de hoofden van die generatie Israëlieten, tot álle generaties, en ook tot de volken, tot ieder persoonlijk.

De vraag is: wil Israël, willen wij, deel uitmaken van het verbond dat de God van Israël aanbiedt? Als het aan de mensen ligt, komt er van dat verbond niet zoveel terecht. Slechts één giftige wortel kan het hele volk verzieken. Dat is het slechte nieuws.

Als het aan de mensen ligt, komt er van dat
verbond niet zoveel terecht. Slechts één giftige
wortel kan het hele volk verzieken. Dat is het
slechte nieuws.


En slecht nieuws is er genoeg. Je hoeft maar één blik op het nieuws te slaan. De afgelopen week was het weer tijd voor grote speeches. Wereldleiders spraken de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Zo ook president Tayyip Erdogan van Turkije, die met behulp van landkaarten aantoonde hoe het land ‘Palestina’ stukje bij beetje was ‘opgegeten door het ‘agressieve’ Israël. Een nagenoeg groene kaart met witte stipjes (de Joden) veranderde in enkele stappen voor de kijker in een nagenoeg witte kaart met groene stipjes (de Palestijnen). Erdogan vergat er wel bij te vertellen, dat er in 1947 geen zelfstandig Palestina bestond (het was Engels mandaatgebied) en dat het een paar decennia eerder 400 jaar lang bezet was geweest door Ottomaans Turkije.

De Amerikaanse schrijver Mark Twain zei ooit: ‘het is makkelijker om mensen te bedriegen, dan om ze te overtuigen dat ze bedrogen zijn’. Zo stelde de Iraanse president Hassan Rouhani aan diezelfde Algemene Vergadering: ‘Onze regio staat op instorten, omdat één enkele blunder een grote brand kan voeden. We tolereren geen tussenkomst van buitenstaanders. We zullen beslissend reageren op elke overtreding of schending van onze veiligheid en territoriale integriteit.’ (citaat Jerusalem post). Met andere woorden: Hou je koest, anders slaan we erop’. En hoe reageert de wereld? ‘Peace in our times?’

Dichtbij huis werd dinsdag op onze ‘eigen’ NPO Radio 1 zender tijdens de BNNVara talkshow ‘Gaan!’, een beller minutenlang de gelegenheid gegeven om zijn antisemitisch vuil te spuien. De wereld zou volgens de beller, die zich identificeerde als Mario, worden geleid door ‘geldgraaiende Joden’. De presentator, Morad El Ouakili, deed weinig om hem in te dammen. De Omroep excuseerde zich na afloop wel voor het indicent.

Er was ook ‘goed’ nieuws: de Verenigde Naties publiceerde afgelopen maandag een tussentijds rapport bij monde van Ahmed Shaheed, de ‘speciale rapporteur voor vrijheid van godsdienst of overtuiging’, een onafhankelijke deskundige die is benoemd door de VN-Mensenrechtenraad. Het rapport, dat zich uitspreekt tegen alle anti-semitische uitingen en dat stelt dat de BDS-beweging het anti-semitisme aanmoedigt, kreeg lof van Danny Danon, Israël’s ambassadeur voor de VN.

Het goede nieuws is bovenal, dat de God van Israël Zich ondanks alles blijft ontfermen. Hij heeft Zelf voorzien in de mogelijkheid tot terugkeer tot Hem, zo stelt Mozes in Deuteronomium 30:6:

De HEERE, uw God, zal uw hart en het hart
van uw nageslacht besnijden, om de HEERE,
uw God, lief te hebben met heel uw hart en
met heel uw ziel, zodat u leven zult.


De apostel Paulus haakt daarop in in zijn brief aan de Romeinen:
Nabij u is het woord, in uw mond en in uw hart, namelijk het woord van het geloof, dat wij prediken. Want indien u met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult u behouden worden. (Romeinen 10:8-9)

Sybe de Vos

Column a.d.h. Deuteronomium 29:9-30:20 (synagoge lezing) en de actualiteit.
Afbeelding: Staand. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 28 augustus 2019.

Datum: 28 september 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws:

Weglopen
26 jul

Weglopen meer