Aan huis gekluisterd in nieuw EO-experiment over eenzaamheid

Proef Eenzaamheid: vanaf 23 oktober om 22.20 uur, NPO 1. Een week lang afgezonderd van de buitenwereld, terwijl je eigenlijk een rijk sociaal leven hebt. Hoe is dat? In het EO-programma ‘Proef Eenzaamheid’ leven zes personen een week lang het leven van een leeftijdsgenoot die zich eenzaam voelt.

Terwijl de ene persoon eenzaamheid ervaart, bezoekt EO-presentator Bert van Leeuwen de eenzame persoon om het verhaal achter de eenzaamheid te ontdekken. Aan het eind van de aflevering ontmoet de deelnemer de persoon wiens leven hij/zij een week heeft geleefd. Is het de deelnemer gelukt om zeven dagen compleet afgezonderd te verblijven in een huis?

In elke aflevering van ‘Proef Eenzaamheid’ wordt iemand zeven dagen lang afgezonderd van familie en vrienden. Het huis waar deze persoon in verblijft hangt vol camera’s om de kijker mee te nemen in het experiment. Met het programma wil de EO mensen laten ervaren hoe het is om eenzaam te zijn. Ook laat dit programma zien dat eenzaamheid niet gebonden is aan leeftijd en dat mensen zich ondanks sociale contacten, vriendschappen en een werkend leven toch flink eenzaam kunnen voelen. Bert van Leeuwen: “Door het maken van dit programma is het mij duidelijk geworden dat (dagelijks) contact een essentiële behoefte is. Ik hoop dat we door dit programma meer oog voor de mensen in onze omgeving krijgen, met name voor hen die eenzaam zijn.”

Posttraumatisch stressstoornis

In de eerste aflevering volgen we Sharon (27) en Annick (31). Sharon heeft een druk sociaal leven en is zelden alleen. Voor dit experiment maakt ze een uitzondering: ze brengt zeven dagen, 24 uur per dag alleen door. Zonder telefoon en internet. Daarmee stapt ze in het leven van de 31-jarige Annick. Zij is van haar 8e tot 16e erg gepest en vindt het hierdoor moeilijk om relaties op te bouwen. Ze heeft een posttraumatische stressstoornis, waardoor ze niet kan werken en als gevolg veel thuis zit. Tijdens de week ontdekt Sharon steeds meer hoe het leven van de eenzame Annick eruit ziet. Aan het eind van de uitzending ontmoeten ze elkaar. Begrijpt Sharon nu beter hoe het is om eenzaam te zijn?

Eenzaam getrouwd

In de tweede aflevering volgen we Monique en Leontien. Monique (56) voelt zich erg eenzaam. Ze is ervan overtuigd dat niemand haar zal missen als er wat met haar gebeurt. Leontien (47) daarentegen is altijd druk. In de daaropvolgende afleveringen zien we onder andere Co en Ton. De vrouw van Co (77) is in een verzorgingstehuis opgenomen en kan niet meer praten. Ondanks dat Co dagelijks bij haar langsgaat, ervaart hij eenzaamheid. Ton (72) is 11 jaar gestopt met werken, maar verveelt zich geen moment. Hij speelt in een band, is zweefvlieger en gaat graag naar musea. Langzamerhand komt hij tijdens zijn week meer te weten over Co, voor wie dit gevoel dagelijkse realiteit is.

Evangelische Omroep – Deborah van Geest
Evangelische Omroep
08-10-2019
Samenleving
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies