Suriname moet horen dat Christus de enige Weg is

VERRE NAASTEN – Voor de Surinaamse omroep Shalom is Hemelvaart een markante dag. Sadiek Soetowidjojo, manager radio en televisie bij Shalom, legt enthousiast uit hoe dat zit. “Onze eerste officiële radio-uitzending vond plaats op 25 mei 1995, Hemelvaartsdag. Precies 23 jaar later, op 25 mei 2017 -óók Hemelvaartsdag- hadden we onze eerste televisie-uitzending!” Het eerste eigen tv-programma van de christelijke omroep heet ‘De getuigenis van…’ en wordt wekelijks uitgezonden, steeds met een andere gast. Het gaat om Surinamers -en soms een buitenlandse gast- met een aansprekend bekeringsverhaal.

Rode draad in het programma is: je hebt Christus nodig, vertelt presentator Leandro Martosoewiknjo. “In ieder mens zit een leegte die alleen Christus kan opvullen. Wie niet met Hem wil leven, blijft die leegte voelen. Maar wie zich bekeert, merkt dat Hij die leegte opvult”, licht hij toe. “Wie God afwijst, weet zich op een gegeven moment geen raad meer. Dan is een doorbraak nodig. Daar draait het programma om.” Eén van de vele gasten in het programma, Fred Oedairamsingh, weet alles van zo’n doorbraak. Zittend op de bank in zijn huiskamer vertelt hij: “Ik ben een nakomertje, én ongewenst. Mijn moeder wilde mij niet. Alles wat men haar aanraadde om van haar zwangerschap af te raken, probeerde ze. Dat ik leef, is Gods werk!”

Tempel in huis

Freds ouders waren hindoe. “Mijn moeder was erg religieus. Ze had zelfs een tempel in één van de kamers.” Toen zij ernstig ziek werd, greep God in. Haar eigen godsdienstigheid had geen antwoord op haar ziekte. Daarom liet ze zich, doodziek en ‘op hoop van zegen’, naar een kerk brengen. Misschien dat het gebed van de voorgangers haar kon genezen? De dienst had grote impact op haarzelf, maar ook op een nog jonge Fred. Het luidde zijn bekering in. Hij vertelt: “Mijn moeder is in die dienst bevrijd en genezen. En ze heeft nog dertig jaar geleefd! Dit is echt één van de wonderbaarlijkste dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt.”

Voor de Surinaamse samenleving is het een urgente boodschap dat Jezus de enige Weg tot de Vader is, meent presentator Leandro. “Op religieus gebied is onze samenleving heel harmonieus. Ieder geloof wordt getolereerd, want de mensen denken dat uiteindelijk alle wegen naar Rome leiden. Dat lees je ook in een bekend Surinaams gedicht. Het heet ‘Eén boom’ en is geschreven door de dichter Dobru. Hij beschrijft Suriname als een boom met heel veel bladeren en evenzoveel manieren om God te aanbidden. Wat wij uitdragen is juist: Christus is de énige Weg! Dat aspect zit heel nadrukkelijk in ons tv-programma.”

Engelen zingen!

Tenminste één ziel winnen per uitzending. Dat is het doel dat de presentator zichzelf gesteld heeft. “Maar terwijl ik dit zeg, weet ik dat het de Heer is die mensen raakt.” Manager Sadiek Soetowidjojo vult aan: “Wij doen wat we kunnen. En ik geloof dat de engelen zingen om iedereen die wij kunnen bereiken met de boodschap van de Heer!” Naast het maken van radio- en tv-programma’s is nazorg voor Shalom erg belangrijk. De omroep krijgt per uitzending tientallen reacties. Rond ‘De getuigenis van…’ kunnen kijkers bellen naar een speciaal telefoonnummer. “Soms bellen mensen omdat ze in geestelijke nood verkeren. In alle gevallen kunnen mensen, als ze dat willen, teruggebeld worden door een predikant of pastor uit ons netwerk”, aldus Sadiek.

Verre Naasten
Verre Naasten
10-10-2019
Evangelisatie
https://www.verrenaasten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies