Le Groupe Evangelique brengt al vijftig jaar het goede nieuws

Zaterdag 9 november gaf Le Groupe Evangélique een prachtig jubileumconcert in Goede Herderkerk aan de Oude Roswinkelerweg in Emmen. De gospelformatie bestaat dit jaar maar liefst 50 jaar! Het was een van de eerste gospelgroepen in Nederland, naast de in de jaren ’70 bekende groepen als The Burning Candles, The Lighters, The Singing Followers en The Lightbearers. Deze laatste groepen bestaan niet meer, maar Le Groupe Evangélique dus nog wel. Het is bijzonder dat een gospelgroep zo veel jaren actief blijft.

In de jaren 70 heb ik als tiener enkele jaren basgitaar mogen spelen in deze formatie. We traden vaak op, soms zelfs wekelijk. Voor mij een leerzame en enerverende tijd. Vaak waren we aanwezig in de diensten van in de baptisten gemeentes in Emmen, maar we traden ook op in de regio. In koffiebars en tenten, in grote kerken en kleine zaaltjes. Ook werkten we mee aan trouwdiensten, speciale diensten voor zwakbegaafde medemensen en acties van het Leger des Heils. We waren doordrongen van de urgentie van het evangelie. We wilden de mensen vertellen over het goede nieuws en hadden daar alles voor over.

Hoe mooi is het om te zien en te horen datLe Groupe Evangélique nu vijftig jaar later nog steeds vol is van de liefde van God voor mensen. En dat ze het publiek aanmoedigen om naar de Heere Jezus te gaan en Hem aan te nemen als Redder en Verlosser. De boodschap van de liederen is nog steeds dezelfde: Jezus Christus – de weg, de waarheid en het leven; aan het kruis gestorven voor onze zonden; opgestaan en verhoogd in de hemel.

Het was zaterdag een prachtig concert: mooie liederen met een duidelijke Bijbelse boodschap, professioneel uitgevoerd met prachtige koorpartijen, en ondersteund met creatieve muzikale arrangementen. De volle zaal met ruim 400 aanwezigen genoot zichtbaar van de prachtige optredens.

Een groep kinderen van de koorleden zong als verrassing een lied voor hun ouders. Een mooi moment om te zien hoe complete gezinnen en families samen de schouders onder dit werk zetten, en samenwerken om het goede nieuws te verspreiden.

Alle oud leden (117) waren uitgenodigd voor een reünie in de middag om elkaar te ontmoeten en herinneringen met elkaar te delen onder het genot van een hapje en een drankje. Samen met de huidige koorleden werd een lied ingestudeerd en ’s avonds tijdens het concert uitgevoerd.

De huidige leden van Le Groupe Evangélique komen uit Emmen en de regio. Dat wil zeggen van Buinerveen, Nieuw-Buinen, Stadskanaal, Mussel, Wedde en Onstwedde tot Nieuw-Weerdinge, Weerdinge, Klazienaveen en Schoonebeek.

Tijdens het jubileumconcert werden oude, maar ook nieuwe nummers uit het repertoire van Le Groupe Evangélique ten gehore gebracht onder leiding van de band die speciaal voor dit jubileumconcert aangevuld is met extra muzikanten. De huidige dirigent Margriet Buirs is al twaalf en een half jaar verbonden aan de groep, eerst als zangeres en later heeft ze het stokje overgenomen van Trijnie Hilberts. Tijdens deze concertavond ontving ze nog een mooie bos bloemen en een bon voor het volgen van een cursus dirigeren. Margriet: ‘Ik ben blij met dit cadeau en wil me graag verder ontwikkelen als dirigent, ik hoop nog veel te kunnen leren. En ik ga de komende jaren graag door met Le Groupe Evangélique.’

De groep is in 1969 gestart vanuit de baptistengemeente in Emmen. Het was een van de eerste gospelgroepen in Nederland, naast de in de jaren ’70 bekende groepen als The Burning Candles, The Lighters, The Singing Followers en The Lightbearers. Deze laatste groepen bestaan niet meer, maar Le Groupe Evangélique dus nog wel. Het is bijzonder dat een gospelgroep zo veel jaren actief blijft. De samenstelling is natuurlijk door de jaren heen regelmatig gewijzigd, en er zijn geen deelnemers van het eerste uur meer actief betrokken bij de groep.

Henk-Jan Oudenampsen
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
10-11-2019
Web: www.legroepeevangelique.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies