MENU
Belemmeringen voor Roma-kinderen om deel te nemen aan het reguliere onderwijs

Belemmeringen voor Roma-kinderen om deel te nemen aan het reguliere onderwijs

22 nov

Christian Roma Support nam deze week deel aan een conferentie van het ERGO-netwerk in Brussel met leden van het Europees Parlement. De meeting ging over de belemmeringen voor Roma-kinderen om deel te nemen aan het reguliere onderwijs. Opvallend was het grote aantal aanwezige hoogopgeleide Roma, waaronder enkele EP-leden.

De eerste spreker, Europarlementariër Romeo Franz uit Duitsland, vertelde hoe in WOII zes broers en zusjes van zijn moeder waren omgebracht. De nazi’s hadden de scholen bezocht en de spreektaal van de kinderen geďnventariseerd. Zo konden zij de Roma- en Sinti-kinderen vanuit de schoolbanken oppakken. Nog altijd zijn veel mensen in zijn gemeenschap huiverig om hun kinderen naar school te laten gaan.

Andere sprekers gaven voorbeelden van trieste situaties in Oost-Europa, waar Roma-kinderen in aparte klassen worden gezet, of naar aparte Roma-scholen moeten gaan. Het niveau van onderwijs is er buitengewoon laag. Daarnaast zijn er nog steeds locaties waar Roma-kinderen standaard naar scholen worden gestuurd voor verstandelijk gehandicapte kinderen!
Een dergelijke ervaring had Soraya Post uit Zweden als kind gehad. De buurtschool liet haar niet toe omdat ze mentaal gehandicapt zou zijn. Haar familie accepteerde dit niet en liet haar testen, waardoor haar intelligentie officieel werd aangetoond en zij naar de reguliere school kon. Al werd ze wel achteraan in de klas gezet, geďsoleerd van haar klasgenoten. Dit was bijzonder pijnlijk voor haar, maar ze leerde ermee leven. Ze maakte haar school af en heeft later een universitaire studie gevolgd. Ze werd de eerste Roma-politica in haar land en in 2014 afgevaardigde voor het Europarlement! Soraya is inmiddels 62 maar vecht nog altijd tegen het wijd verspreide antigyspsyism.

In elke speech werd het probleem van ernstige discriminatie als het grootste obstakel voor Roma-kinderen genoemd. De Eurobarometer, die opiniepeilingen in de EU-lidstaten toont, gaf onlangs aan dat de Roma de meest gediscrimineerde groep zijn in Europa. In Oost-Europese landen is de afwijzing en exclusie van Roma vaak extreem, maar het komt ook in West-Europa nog teveel voor. In Engeland bijvoorbeeld, waar tegenwoordig steeds meer scholen privatiseren, wordt aan Roma-kinderen vaak bij voorbaat de toegang geweigerd.

Het hoofd van de afdeling Non discrimination and Roma coordination van de Europese Commissie gaf aan, dat binnen de EU discriminatie verboden is en dat we officials daarop moeten aanspreken. Lidstaten dienen altijd volledige toegang tot onderwijs te geven.

Een spreekster uit Slowakije vertelde dat onderwijzend personeel dikwijls beweert dat de Roma-gezinnen hun kinderen niet naar school sturen. Maar bij navraag bij de ouders blijkt vaak dat het invullen van formulieren problematisch voor hen is. Bovendien vrezen zij dat hun kinderen buitengesloten zullen worden in de klas. De ingewikkelde aanvraagprocedures vormen ook een barričre voor lokale Roma-organisaties om beschikbare EU-fondsen aan te vragen. Goede contacten met gemeentelijke overheden blijken daarom steeds weer van essentieel belang.

Op het congres was een aantal burgemeesters aanwezig uit verschillende Balkanlanden en Turkije, die stuk voor stuk bekend staan om hun Roma ondersteunende beleid. In de middag werd aan hen de Roma-Friendly-Mayor Award uitgereikt. Dit vanwege de oprichting van een Roma-werkgroep in de gemeenteraad, steun aan onderwijs of anderszins bevordering van participatie van de Roma. Mooie voorbeelden, en we hopen dat veel gezagsdragers hen daarin zullen gaan volgen!

Datum: 22 november 2019
Auteur: Christian Roma Support - Anneke Steinmann
Foto: ERGO Network
Website: http://www.christianromasupport.nl

Dit artikel delen: