MENU
Levenslicht

Levenslicht

23 nov

COLUMN - Niet lang nadat Abraham met Isaak de berg Moria besteeg om een onmogelijk offer te brengen, sterft zijn vrouw Sara. Nadat hij heeft gerouwd, beleeft hij een doorbraak: hij koopt een stuk grond in het land waar hij tot nu toe als vreemdeling heeft vertoefd. ĎZo werd Abraham de eigenaar van het stuk land van Efron, en van de grot en de bomen op het land.í (Genesis 23:17-18) In de grot begraaft hij Sara.

Moeder was ze uiteindelijk geworden, van haar eigen en enige zoon Isaak, die op dit moment vooral vertoeft in de buurt van een bron met de naam ĎLachai RoÔí, wat betekent: ĎVan de Levende die mij zietí. Volgens de Joodse traditie is hij dan zoín 37 jaar oud.

Abraham geeft zijn dienaar de opdracht om een vrouw voor hem te gaan zoeken, en wel in het land waar hij vandaan kwam. De dienaar komt aan in Aram Naharajim (het huidige SyriŽ), bij de bron waar de meisjes uit de omgeving water komen putten. Hij vraagt Ďde God van Abrahamí of het meisje dat hem te drinken geeft, maar ůůk de (tien!) kamelen in zijn gevolg drenkt, degene mag zijn, die bestemd is om de vrouw van de zoon van zijn opdrachtgever te worden. Zo wordt Rebekka gevonden.

Opmerkelijke zaken, doorbraken zelfs, vonden de afgelopen week plaats in het nieuws rond IsraŽl. Zo besloot de Verenigde Staten, dat de Joodse nederzettingen in betwist gebied niet langer als illegaal worden beschouwd. De Verenigde Naties zijn het daar vooralsnog niet mee eens.

In Nederland hoorden we dat het laatste beetje subsidie aan de Palestijnse Autoriteit per direct wordt stopgezet, omdat er nog altijd salarissen worden uitgekeerd aan terroristen en hun families. Vorig jaar stelde de Tweede Kamer hierover - na een motie van JoŽl Voordewind (ChristenUnie) - een ultimatum aan de PA, maar deze was niet bereid het beleid aan te passen (bron: Christenen voor IsraŽl).

Er was vanuit de Palestijnse gebieden ook goed nieuws: na twaalf jaar hiervoor gestreden te hebben, kreeg de Raad van Regionale Evangelische Kerken eindelijk officiŽle erkenning van de PA, zo berichtte de ĎChristian Postí.

In IsraŽl gaf Benny Gantz het mandaat om een regering te vormen weer terug aan president Rivlin en blijft het spannend: de president heeft nu het IsraŽlische Parlement (Knesset) 21 dagen de tijd gegeven om dit alsnog te doen. Voorzitter en vertegenwoordiger Yuli Edelstein, zelf Likoed lid, aanvaardde afgelopen donderdag deze opdracht. Ondertussen werd er een harde en zware aanklacht tegen Netanyahu aangespannen wegen omkoping en corruptie. Toch lijkt het er voorlopig niet op dat hij een stap terug zal doen en de race om het premierschap op zal geven. Hij heeft alle recht om zijn onschuld te bewijzen, maar is dit goed voor het land?

Ondertussen vindt er een ontmoeting plaats. Wanneer Rebekka samen met de dienaar van Abraham en hun gevolg aankomt bij de bron Lachai RoÔ, treft ze daar haar toekomstige man. Isaak brengt haar in de tent van Sara, aanvaardt haar als vrouw, en krijgt haar lief. Na de indringende ervaring op de berg Moria en de rouw om zijn moeder vindt Isaak troost. In zowel de Joodse als de christelijke uitleg wordt in dit verhaal ook de ontmoeting tussen de Bruid en de hemelse Bruidegom gelezen. Zij is gewillig om het huis van haar vader te verlaten en haar Man te ontmoeten. Voor gelovigen in Jezus is dat de Opgestane, degene die zelf de Bron is.
Levenslicht.

Ja, bij U is de bron van leven, in Uw licht zien wij licht.
(Psalm 36:10)

Sybe de Vos

Column a.d.h. Genesis 23:1-25:18 (synagoge lezing) en de actualiteit.
Afbeelding: Levenslicht. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 23 november 2019.

Datum: 23 november 2019
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws:

Weglopen
26 jul

Weglopen meer