MENU
Negen procent van de beste honderd uitvindingen komt uit Israel

Negen procent van de beste honderd uitvindingen komt uit Israel

08 aug

De Bijbel zegt nadrukkelijk dat Israel tot een zegen voor de wereld is, niet alleen geestelijk, maar ook ‘gewoon’ voor het leven van elke dag. Dat blijkt maar weer eens uit het volgende bericht. Het Engelse blad ‘Time Magazine’ maakte namelijk een overzicht van de beste honderd uitvindingen, die in 2019 zijn gedaan. Israëlische bedrijven staan maar liefst negen keer in deze top 100.

Als criteria voor de uitvindingen werd onder meer gelet op originaliteit, creativiteit, invloed, ambitie en effectiviteit. Gelet op de omvang van de bevolking zou Israel pas op plaats 101 op de ranglijst verschijnen, en dus buiten de top 100 vallen.

Als voorbeeld wordt genoemd de watermachine van WaterGen, die drinkwater uit lucht kan onttrekken, wat levensreddend kan zijn in gebieden waar geen schoon drinkwater beschikbaar is. De machine heeft slechts weinig stroom nodig, dat opgewekt kan worden met zonne-energie en wordt regelmatig al ingezet in gebieden die getroffen zijn door rampen.

Een andere ‘winnaar’ is de ‘MyEye2’ van OrCam, bedoeld voor mensen met visuele beperkingen. Het apparaatje dat minder weegt dan een gram, kan aan elke bril worden bevestigd. Met behulp van kunstmatige intelligentie leest het tekst voor, of het nu op papier of op het scherm is, op een product staat en zelfs straatnaamborden. Het apparaatje herkent ook gezichten en kan nog veel meer.

Nog een andere winnaar in de top 100 is de TytoHome van Tyto Care. Dit is een apparaatje waarmee thuis veel routineonderzoeken kunnen worden gedaan waar nu nog artsen voor nodig zijn. Het betreft controles van oren, keel, huid en zelfs longen. De gegevens worden direct thuis vandaan doorgestuurd naar de arts, die onmiddellijk feedback kan geven.

Een interessante uitvinding is ook de Eviation Alice. Dit is een lichtgewicht vliegtuigje met 9 zitplaatsen, die volledig elektrisch is en 1000 kilometer kan afleggen. In de nabije toekomst zou dit vliegtuigje de CO2 uitstoot in de luchtvaart enorm kunnen verminderen, zeker als ook grotere ontwerpen van dit toestel mogelijk zullen zijn.

Een laatste Israëlische uitvinding uit de top 100, die ik hier noem, biedt hoop voor miljoenen mensen die wereldwijd aan migraine lijden. Het is het apparaat ‘Neranio’ van het bedrijf Theranica, dat verlichting van de pijn kan bieden. Het draadloze apparaat, dat ruim 100 euro kost en om de bovenarm wordt bevestigd, kan worden ingeschakeld zodra de hoofdpijn of migraine opkomt. Het stimuleert elektrisch het onderdrukken van de pijnsignalen. Het product kwam in april 2020 beschikbaar, aanvankelijk alleen in Israel.

Recent werd door het Europese Comité voor geneesmiddelen al de hoofdband Relivion van het Israëlische bedrijf Neurolief goedgekeurd. Deze hoofdband bestrijdt eveneens migraine, met behulp van elektrische prikkels.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 8 augustus 2020
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: