MENU
Ladder

Ladder

07 dec

COLUMN - Jacob trekt weg uit Kanaän om tijdelijk onderdak te vragen bij zijn oom en om een vrouw te vinden bij de familie van zijn moeder. Voordat hij het land verlaat, overnacht hij op een bijzondere plek zonder het direct te weten.

‘Hij bereikt de plaats en overnacht daar, want de zon is ondergegaan’. Het is niet zomaar een plek, want Jacob ontmoet in een droomgezicht de God van zijn vader Isaak en van grootvader Abraham. Er is een trap op de aarde
opgericht en engelen stijgen er langs omhoog en komen er langs naar beneden. Vervolgens ziet Jacob de God ‘van zijn vaderen’ boven zich. Ontzagwekkend. Die verzekert hem dat hij het land waarop hij nu als vluchteling ligt, in de toekomst als erfenis zal ontvangen. En God zal altijd met hem zijn, in al zijn avonturen.

En avonturen beleeft de jongste zoon van Isaak en Rebekka. Na zeven jaar werken bij zijn oom Laban heeft hij zonder dat zelf te willen, twee zussen als vrouw, en krijgt er later nog twee ‘cadeau’ bij. Na jaren van hard werken heeft
hij elf zoons en een dochter, een eigen veestapel, dienstpersoneel en meer. En dan laat God hem weten dat het tijd wordt om terug te gaan naar zijn eigen land. Maar er is één probleem: Laban.

In Israël herdacht men deze week de sterfdag van de eerste premier van de Joodse staat, David Ben Goerion. De huidige premier Netanyahu is sinds december vorig jaar al demissionair. President Rivlin uitte felle woorden richting alle verantwoordelijke politici die na de verkiezingen van 17 september jl. er maar niet uitkomen om een levensvatbare regering te vormen. Als hier binnen zeven dagen geen verandering in komt zal er opnieuw - voor de derde keer - verkiezingen moeten worden gehouden. ‘Ik overdrijf niet als ik stel dat dit slechte dagen zijn voor de staat Israel en voor de overheid. Dit zijn geen zorgen voor de ene politieke beweging of de andere, dit is een grote zorg en voor ons allemaal.’, aldus Rivlin. (bron: cidi.nl) Hoe zal dit aflopen?

Intussen was er een opmerkelijk bericht uit Frankrijk: het parlement daar stemde over een ontwerpresolutie dat ‘Israëlhaat’ bestempelt als een vorm van antisemitisme. En dat terwijl in Engeland Labourleider Corbyn in alle toonaarden ontkent dat zijn anti-Israëlhouding iets te maken zou hebben met antisemitisme. Want dáár is hij natuurlijk fel op tegen, zo reageerde hij in de richting van de opperrabbijn van dat land, die zich daar juist wel ernstige zorgen over maakt.

In de VS stemde het Huis van Afgevaardigden over een resolutie om de twee-staten oplossing in het Israëlisch-Palestijns conflict te blijven onderschrijven. En, terwijl de VN de zoveelste anti-Israël resolutie liet passeren om Oost-Jeruzalem, Judea, Samaria en de Golanhoogten toch als bezet gebied te blijven beschouwen, voert Iran vanuit de coulissen nog steeds een soort ‘schaduwoorlog’ tegen de Joodse staat.

Jacob weet zich uiteindelijk los te scheuren van het strenge regime van zijn oom. Na twintig jaar ballingschap temidden van een afgodische wereld, keert Jacob in het land dat hem beloofd is terug. En wéér is daar die verbinding van hemel en aarde. Een dubbelleger van engelen ontmoet hem. Hij is thuis.

Hoeveel mensen zijn eigenlijk niet op zoek naar een verbinding met het hemelse, maar kunnen het niet vinden, of denken het te vinden in allerlei dingen die op de lange duur niet bevredigen. Ongeveer tweeduizend jaar geleden liep er een Man rond in datzelfde land Israël, die van Zichzelf zei, dat Hij de verbinding tussen hemel en aarde in eigen persoon is.

En hij zegt tot Natanaël: ‘Amen, amen, zeg ik je: jullen zullen de hemel geopend zien met de engelen Gods opklimmend en neerdalend op de Zoon des mensen! (Johannes 1:52)

Sybe de Vos

Column op basis van Genesis 28:10-32:2 (de wekelijkse synagogelezing) en de actualiteit.
Afbeelding: Ladder. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 7 december 2019.

Datum: 7 december 2019
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws:

Weglopen
26 jul

Weglopen meer