MENU
Youth for Christ presenteert documentaire: De Stem van Jongeren

Youth for Christ presenteert documentaire: De Stem van Jongeren

11 dec

In de documentaire ‘De Stem van Jongeren’ worden vier jongeren een jaar lang gevolgd. In een avondvullend programma geven ze op muzikale wijze uiting aan thema’s dat hen bezighoudt. Ze nemen ons mee in de zoektocht naar zichzelf. Niks blijft onbesproken.

Jack is één van de hoofdrolspelers en weet als geen ander dat het niet altijd makkelijk is om een jongere te zijn in deze snel veranderende samenleving. “Stel je bent nu 15 dan maak je dingen mee die je op je 25e hoort mee te maken en daardoor wordt je snel volwassen. Mensen hebben al gauw een verkeerd beeld van ons. Ze denken dat we nietsnutten zijn en de hele dag op onze telefoon kijken.”

Volgens jongerenwerker en productieleider Matheus Sales de Moura is het hard nodig dat er geluisterd wordt naar jongeren zoals Jack. “Regelmatig overheerst de eenzijdige beeldvorming rondom deze groep. Excessen en incidenten onder deze groep die zijn niet goed te praten en worden terecht veroordeeld.” Tegelijkertijd merk De Moura dat er vaak weinig interesse is naar wat er daadwerkelijk in deze jongeren omgaat. “Weten we echt wat hen drijft en waarom ze doen wat ze doen? Als jongeren een kans krijgen om hun formele stem te laten horen in bijvoorbeeld een jongerenplatform, dan komen hier vaak autochtone hoog opgeleide jongeren op af.”

Om in te kunnen spelen op de belevingswereld van kwetsbare jongeren is Youth for Christ in 23 plaatsen actief zoals in Gorinchem. Zij legt de verbinding met jongeren doormiddel van straatwerk, coaching, meidenwerk, zaalvoetbal en sociale medialessen en geeft hen opnieuw een plaats binnen de samenleving. Dit sluit naadloos aan op de lokale visie die Youth for Christ NL de afgelopen jaren heeft ontwikkeld onder leiding van Bram Rebergen, directeur Youth for Christ. “Youth for Christ Gorinchem is een goed voorbeeld van ons lokaal jongerenwerk teweeg kan brengen. Deze jongeren begeven zich in een weerbarstige werkelijkheid waardoor ze soms verder van de huidige samenleving afstaan dan nodig. Bij Youth for Christ Gorinchem staan wij naast hen en geloven wij in hun talenten en potentieel.”

Rebergen hoopt dat de avond een nieuw vertrekpunt is om jongeren zoals Jack een gezicht te geven met als doel om opnieuw de discussie opgang te brengen binnen het publieke debat. “Uit de verhalen die wij opvangen vanuit het veld blijkt dat er nog een wereld te winnen valt. Het dwingt ons gezichtsveld te verbreden. Het streven moet zijn om gezamenlijk de kloof te dichten tussen de belevingswereld van deze jongeren en de huidige samenleving.”

Voor meer informatie en kaarten kijk op: https://www.themallgorinchem.nl/destemvanjongeren/

Datum: 11 december 2019
Auteur: Youth for Christ - Sharon Usa
Foto: Youth for Christ
Website: http://www.themallgorinchem.nl/

Dit artikel delen:

Meer nieuws: